Palestinska vlada preuzima kontrolu nad graničnim prijelazima u Gazi

01 Nov 2017

Palestinska vlada nacionalnog pomirenja potvrdila je spremnost da od danas preuzme punu odgovornost nad granicama pojasa Gaze, navodi u saopćenju za javnost Hussein al-Sheikh, čelnik odjela za cvivilna pitanja u Palestinskim vlastima.

Al-Sheihk je također saopćio da će, počevši od 11. novembra, granični prelaz Rafah, glavna izlazna tačka za dva miliona stanovnika Gaze, funkcionirati normalno i na način na koji je korišten prije 4. jula 2007. godine, uz punu saradnju egipatskih vlasti i svih zainteresiranih strana.

On navodi da su napori u toku na osiguranju ponovnog otvaranja prelaza Rafah u roku od dvije sedmice i u skladu sa sporazumom o graničnim prelazima iz 2005.

Naglasio je značaj uklanjanja prepreka i nelegalnih kontrolnih punktova uvedenih nakon 1. juna 2007., čime bi se uredilo putovanje građana i slobodan protok roba u pojas Gaze i iz njega.

Ceremonije su počele uz srijedu kojima se obilježava predaja Palestinskim vlastima graničnog prelaza Rafah s Egiptom na jugu pojasa Gaze.

Prelazom je upravljao Hamas od preuzimanja vlasti nad pojasom Gaze u 2007. godini, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA)

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo