Logo
Print this page

Saudijski princ Mansour i nekoliko zvaničnika poginulo u helikopterskoj nesreći

, Published in Svijet Featured

U Saudijskoj Arabiji srušio se helikopter u kojem su bili princ i nekoliko visokih saudijskih zvaničnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema prvim informacijama, nesreća se dogodila u regiji Asir i niko od osoba u helikopteru nije preživio.

Saudijska državna televizija javlja da je u nesreći poginuo princ Mansour bin Muqrin, zamjenik guvernera u Asiru, pokrajini na saudijsko-jemenskoj granici.

Uzrok nesreće koja se dogodila na krajnjem jugozapadu Saudijske Arabije idalje je nepoznat, a među zvaničnicima koji su poginuli su i vršilac dužnosti guvernera u pokrajini AsirSalman al-Jerishi, generalni sekretar te regije Salih bin Abdullah al-Kadi, čelnik kancelarije za poljoprivredu u Asiru Fahd al-Fertish, direktor policije u Asiru Salih bin Suleyman al-Karzai i još nekoliko zvaničnika.

Do pada je došlo u danu u kom vlasti u Saudijskoj Arabiji sprovode veliku čistku i akciju protiv korupcije, u kojoj su uhapšeni visoki zvaničnici, kao i jedan od najbogatijih ljudi zemlje, milijarder Alvadin bin Talal.

Nije poznato da li je stradali Mansour bin Muqrin bio predmet istrage.

Velika akcija je prvi potez princa prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, koji je došao na čelo Komiteta za borbu protiv korupcije.

Tokom akcije je uhapšeno 11 saudijskih prinčeva, a najavljeno je zamrzavanje imovine desetina moćnika u zemlji.

Serija hapšenja je posljednji potez kojim princ Mohamed bin Salman, omiljeni sin i savetnik kralja Salmana, pokazuje svoju ionako ogromnu moć u Saudijskoj Arabiji.

Sa svoje 32 godine, princ je već dominanta figura u saudijskoj vojsci, te u spoljnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima. Nedavno je najavio i obračun s radikalnim islamom i povratak Saudijske Arabije umjerenom islamu, prenosi B92.

BIR / Agencije

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB