Mogherini "ohrabrena razgovorima o Rohinjama" sa Suu Kyi

21 Nov 2017

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini u ponedjeljak je pohvalila kao "izuzetno ohrabrujuće" razgovore s mijanmarskom čelnicom Aung San Suu Kyi o krizi s Rohinjama, pozdravljajući mjere na repatrijaciji muslimana koji su bili prisiljeni da pobjegnu u Bangladeš.

Mogherini se pridružila brojnim diplomatima koji su se sastali sa Suu Kyi u posljednjim danima, dok se intenziviraju napori na rješenju krize koja je nagnala 600.000 pripadnika muslimanske manjine da odu u Bangladeš.

Kina je ponudila "trofazni" prijedlog o rješenju krize - uključujuči prekid vatre, povratak izbjeglica i ublažavanje siromaštva - dok je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak izjavio da je plan dobio odobrenje čelnika i Bangladeša i Mijanmara.

Kina je uložila milijarde dolara u obje zemlje šireći svoju regionalnu infrastrukturu i trgovinske mreže.

Nagli rast optimizma diplomata izgleda, međutim, da je u oštroj suprotnosti s realnošću na terenu.

Smrtonosni napadi Rohinja militanata u mijanmarskoj državi Rakhine 25. augusta izazvali su nesrazmjernu reakciju snaga sigurnosti za koju UN tvrde da je mogla prerasti u "etničko čišćenje".

Rohinja izbjeglice koje su sada u Bangladešu svjedočile su o kampanji silovanja, ubistava i paljevina vojske i milicija, prenosi AFP.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo