Svjetski mediji o presudi Mladiću: "Ratni gospodar" dobio zasluženu kaznu Istaknuto

22 Nov 2017

Vodeći svjetski mediji objavili su danas kao udarnu vijest na naslovnicama svojih internet izdanja presudu Haškog tribunala izrečenu generala Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Između ostalih, CNN, BBC, britanski „Guardian“, američki CBS, francuski i njemački nacionalni mediji, vodeće svjetske agencije AFP, Reuters, AP opširno izvještavaju o današnjim dešavanjima u Hagu, ali i o reakcijama žrtava u Bosni i Hercegovini, posebno u Srebrenici.

CNN donosi opširan tekst pod naslovom „Kriv za genocid“, ali i tekstove i priloge svojih vodećih urednika Christiane Amanpour i Nica Robertsona koji pozdravljaju izricanje presude i prisjećaju se susreta za osuđenim generalom Vojske RS.

- Bivši komandant vojske bosanskih Srba je dobio doživotnu kaznu za genocid -navodi se u tekstu vodeće američke televizije.

Mladić , kasapin Bosne, je dobio doživotnu kaznu za genocid, navodi BBC, opisujuću i današnje događaje iz sudnice, gdje je Mladić nakon incidenta i udaljen sa čitanja presude. Britanski „Guardian“ piše da se „ratni gospodar“ poslije 20 godina suočio sa optužba i dobio zasluženu kaznu.

- U Srbiji i dijelu BiH gdje su većina Srbiji, Tribunal je malo doprinio promijeni stavova nacionalista koji i dalje u Mladiću vide ratnog heroja i odbacuju odgovornost – navodi "Guardian".

Francuska televizija France24 daje iscrpan izvještaj sa čitanja presude ističući da je donesena presuda protiv Mladića o genocidu te da je za to dobio kaznu doživotnog zatvora. Navode da je Mladić imao ključnu ulogu u masakrima i etničkom čišćenju tokom rata u BiH.

Njemački Süddeutsche Zeitung je objavio Mladićevu današnju fotografiju iz sudnice na kojoj viče na sudije uz naslov "Mladić je dobio doživotnu kaznu za genocid".

- Mladić je osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice - piše njemački list.

(FENA)

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo