UN od Mijanmara traži izvještaj o silovanjima i ubistvima Rohingya žena Istaknuto

29 Nov 2017

Komisija Ujedinjenih nacija za ženska prava u utorak je od Mijanmara zatražila da unutar šest mjeseci podnese izvještaj o silovanjima i seksualnom zlostavljanju nad Rohingya ženama i djevojčicama izvršenih od mijanmarskih snaga sigurnosti u sjevernoj državi Rakhine i mjerama poduzetim za kažnjavanje počinitelja.

Komisija UN-a o eliminaciji diskriminacije nad ženama (CEDAW) također od mijanmarskih vlasti traži da iznesu detalje o ženama i djevojčicama ubijenim u sukobima otkad je počeo vojni obračun krajem augusta, izvještava Reuters.

Ovo je tek četvrti zahtjev za "posebnim izvještajem" koji se traži od neke zemlje od 1982. godine.

- Mi od države tražimo posebni izvještaj kada se dese situacije teških, velikih i sistemantskih povreda i kada su ova pitanja relevantna za mandat Komisije.

 

Taj posebni izvještaj je također znak upozorenja - izjavila je za Reuters Nahla Haidar, članica ove komisije, dodajući da je cilj ovog poteza pomoći mijanmarskim vlastima da "izađu iz tunela ovog nedavnog konflikta koji je doista unazadio Mijanmar koji je bio na pravom putu ka demokratizaciji".

U saopćenju ove komisije se navodi da su "zatražili informacije koje se tiču slučajeva seksualnog nasilja, uključujući silovanja, koje su nad Rohingya ženama i djevojčicama izvršile državne snage sigurnosti, te da su zatražili podatke o broju žena i djevojčica koje su ubijene ili preminule zbog drugih neprirodnih uzroka tokom ove posljednje epidemije nasilja".

Stručnjaci su također zatražili informacije o "istragama, hapšenjima, procesuiranjima, sudskim odlukama i osuđujućim presudama izrečenim počiniocima, uključujući pripadnike oružanih snaga, koji su proglašeni krivim za takve zločine".

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo