Logo
Print this page

Svijet se solidariše s Palestincima, ali izraelska okupacija traje

, Published in Svijet Featured

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1977. godine svaki 29. novembar se obilježava kao Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom, ali ni četiri decenije nisu bile dovoljne da se taj problem riješi i da se okupacija i obespravljivanje Palestinaca okonča.

Izrael danas pod okupacijom drži 85 posto palestinske teritorije, a Palestina se prostire na svega 15 posto svoje historijske teritorije i uprkos priznanju 136 zemalja još uvijek nema punu nezavisnost i suverenitet kao država.

Problemi Palestinaca počeli su britanskom okupacijom nakon povlačenja Osmanlija s tog područja. Šef diplomacije tadašnje Velike Britanije Arthur James Balfour omogućio je masovno doseljavanje Jevreja na palestinsku zemlju. Bliskoistočno pitanje još uvijek je jedno od najvećih neriješenih problema u svijetu.

Bez obzira na činjenicu da je 80 posto zemalja priznalo nezavisnost i suverenitet Palestine, ta zemlja i dalje nema puni suverenitet, jer je nisu priznale stalne članice Vijeća sigurnosti SAD, Velika Britanija i Francuska.

Skučen na Zapadnoj obali i u Gazi i suočen s izraelskom politikom okupacije, blokade i progona, palestinski narod se i dalje bori za uspostavu međunarodno priznate palestinske države sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Međunarodna zajednica deklarativno podržava rješenje bliskoistočnog pitanja na bazi uspostave dvije nezavisne države Palestine i Izraela i to da se Palestina prostire unutar granica iz 1967. godine. Takvo rješenje zvanično su podržali i Ujedinjene nacije i SAD.

Pet decenija su pod izraelskom opsadom i blokadom

Bivši generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon svojevremeno je upozorio da rješenje na bazi dvije države nije moguće bez okončanja izraelskog ilegalnog naseljavanja palestinske zemlje i bez činjenja hitnih političkih iskoraka u tom pravcu.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je nedavno je optužio vlasti Izraela da nastavlja ilegalnim naseljavanjem Jevreja na palestinskoj zemlji opstruirati uspostavu palestinske države.

Istočni Jerusalem, Zapadna obala i Pojas Gaze, koji su unutar granica Palestine iz 1967. godine, već pet decenija su pod izraelskom opsadom i blokadom.

Palestina ima rasprostranjeniju diplomatsku mrežu u svijetu od Izraela. Trenutno Palestina ima ukupno 95 diplomatskih misija, dok Izrael ima 78.

Iako još nije postala punopravna članica Ujedinjenih nacija, Palestina je 2012. godine dobila status posmatrača u toj organizaciji, a 1. aprila 2015. godine postala je članica Međunarodnog krivičnog suda.

Nedugo nakon prijema u članstvo, Palestina je podnijela tužbu protiv Izraela na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

U septembru ove godine Palestina je pobijedila izraelske opstrukcije i postala i članica INTERPOL-a.

Palestina sarađuje i sa zemljama koje je nisu zvanično priznale, a to čini posredstvom Palestinske oslobodilačke organizacije koja je strana u palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima.

SAD je nedavno upozorio Palestinsku oslobodilačku organizaciju da joj neće produžiti mandat rada u Washingtonu ukoliko ne pristupe direktnim pregovorima s Izraelom. Palestinske vlasti su potom saopćile da su 21. novembra prekinule sve odnose s SAD-om.

Status posmatrača u UN-u je omogućio Palestini da postane članica mnogih međunarodnih organizacije.

Ilustraciju pripemila Agencija Anadolija:

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB