UMEP 2017: Radio je tradicija koja neće izumrijeti Istaknuto

06 Dec 2017

Trećeg dana petog Internacionalnog medijskog trening programa koji se održava u Antaliji u organizaciji Turske radio-televizije (TRT) na kojem učestvuje 162 novinara iz 70 zemalja svijeta, održano je predavanje o temi "Radio u digitalnom dobu". Predavanje je održao Ahmet Akcakaya, direktor sektora Radio na TRT-u.

"Sve je počelo sa glasom. Prvi glas imao je Adem, a.s. i od tada je započela komunikacija glasom. Glas je prvi put prenesen elektronski 1895. godine. Na radiju me ne možete vidjeti, ali me možete čuti i možete zamisliti šta ja radim. Zbog toga je kvalitetan glas ključan za radio" - kazao je Akcakaya.

Upoređujući vrijeme nastanka radija i današnje digitalno doba, Akcakaya je rekao:

"Sve što se javilo prvi put na radiju, od glasa, riječi i muzike, sve je ostalo isto. Promijenila se samo tehnologija. Ako se prisjetimo prvog spikera Radio-Ankare, Ešrefa Šefika, čiji je glas prvi emitovan u eter 6. maja 1927. godine i uporedimo li današnje doba, shvatit ćemo da radio i dalje postoji. Kada se pojavila televizija, rekli su "radio će izumrijeti". Kada se pojavila televizija rekli su "novine će nestati". Svjedoci smo da se od toga ništa nije ostvarilo."

"Radio je antička tradicija koja neće izumrijeti. Internet je donio ogromnu promjenu u naše živote. Omogućio nam je da radio slušamo svugdje i na svakom mjestu. Sa digitalizacijom imamo nove mlade generacije slušalaca. U Istanbulu danas postoji 112 radio stanica, što govori dovoljno o popularnosti radija i o njegovoj zastupljenosti", istakao je Akcakaya.

Peti Internacionalni medijski trening program nastavlja se i narednih dana.

Mirsad Ovčina

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo