Logo
Print this page

Nakon Trumpove odluke: Generalni štrajk u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj obali

, Published in Svijet Featured

U Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali u toku je generalni štrajk u znak protesta povodom odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Ne rade prodavnice, državne institucije i organizacije, a obustavljena je i nastava u školama i univerzitetima na Zapadnoj obali.

Nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump priznao Jerusalem za glavni grad Izraela, palestinska strana je pozvala na generalni štrajk.

Trump je u utorak navečer izjavio kako je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude priznat kao glavni grad Izraela. Američki predsjednik je tom prilikom kazao i kako je već naložio američkoj administraciji da započne s pripremama kako bi ambasada SAD-a bila premještena iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izrael je Istočni Jerusalem okupirao 5. juna 1967. godine, a 1980. je Jerusalem jednostrano proglasio glavnim gradom. Iste godine uslijedila je reakcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) koje je donijelo rezoluciju 478 i proglašenje nazvalo ništavnim.

Ambasade svih zemlja koje su priznale izraelsku administraciju nalaze se u Tel Avivu. SAD je Trumpovim potezom postao prva zemlja koja je Jerusalem priznala kao glavni grad Izraela.

Ova odluka američkog predsjednika izazvala je niz oštrih reakcija brojnih zemalja i organizacija.

(AA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB