Logo
Print this page

Izraelski vojnici pucali na demonstrante u Gazi: Poginula jedna osoba, 34 ranjene

, Published in Svijet Featured

Najmanje jedna osoba je poginula, a 34 ranjene u napadu izraelskih vojnika na demonstrante koji su se okupili u Pojasu Gaze kako bi protestovali radi odluke SAD-a u vezi sa gradom Jerusalemom, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj Palestinaca, posebno mladića, okupio se poslije džume-namaza kako bi protestovali zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa, koju je saopštio u srijedu, da SAD priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela.
Palestinci su održali proteste na nekoliko različitih lokacija u blizini granice sa Izraelom.

Izraelski vojnici, koji su se nalazili na izraelskoj strani, protiv demonstranata su koristili suzavac te bojeve i gumene metke, dok su palestinski mladići uzvratili kamenicama.

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva iz Gaze Eshref al-Kudra je za AA kazao da su izraelski vojnici nasrnuli i na demonstrante u pograničnom gradu Han Yunusu na jugu Gaze.

Naglasio je da je tom prilikom poginuo 30-godišnji Palestinac Mahmoud el-Mısri, koji je navodno pogođen metkom.
Dodao je da su ranjene ukupno 34 osobe, od čega osam na sjeveroistoku Pojasa Gaze, 17 na istoku Pojasa Gaze, jedna na istoku grada Rafaha i osam osoba na istoku Han Yunusa.

Palestinski pokret Hamas i druge palestinske organizacije su pozvale Palestince da protestuju radi odluke američke administracije da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

(AA)

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB