Ljekari bez granica: Najmanje 6.700 Rohinja je ubijeno u mjesec dana Istaknuto

14 Dec 2017

Međunarodna grupa Ljekari bez granica objavila je terensko istraživanje u kojem se navodi da je između augusta i septembra ove godine u Mijanmaru ubijeno najmanje 6.700 Rohinja muslimana.

Grupa je provela anketu u izbjegličkim logorima u Bangladešu kako je veliki broj ljudi smrtno stradao u državi Rakhine između 25. augusta i 24. septembra. Oko 630.000 Rohinja je pobjeglo iz Mijanmara u Bangladeš kako bi izbjegli ono što je UN nazvao etničkim čišćenjem.

Prema podacima Ljekara bez granica, među stradalima je najmanje 730 djece mlađe od pet godina.

Mijanmarska vlada pak tvrdi da je stradalo 400 osoba i da je riječ o ekstremističkim teroristima. Brojne međunarodne grupe optužile su vojsku za spaljivanja, ubijanja i silovanja Rohinja, dok su vlasti okrivile Rohinje za nasilje.

Ljekari bez granica navode da je među djecom mlađom od pet godina više od 59 posto upucano, 15 posto ih je izgorjelo, sedam posto pretučeno nasmrt i dva posto je poginulo usljed eksplozije mina.

S obzirom da je vojska operacije protiv Rohinja vodila u sjevernoj državi Rakhine, vlada je zabranila novinarima, međunarodnim promatračima i humanitarnim radnicima da samostalnom putuju regijom. Podaci Ljekara bez granice ne uključuju porodice koje nikada nisu uspjele napustiti Mijanmar.

(klix.ba)

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo