Logo
Print this page

Abbas: Palestinci će tražiti punopravno članstvo u UN-u

, Published in Svijet Featured

Palestinci će tražiti punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama i uključenje u 22 međunarodne organizacije, u odgovoru na američko priznanje Jerusalema kao prijestolnice Izraela, izjavio je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u govoru na početku sastanka s visokim palestinskim čelnicima u Ramallahu u ponedjeljak navečer.

Abbas je govorio o toj temi na vanrednoj sjednici Organizacije islamske saradnje u Istanbulu prošle sedmice, tvrdeći čak da Izrael nije vrijedan međunarodnog priznanja.

- Nema granica s Izraelom i međunarodno pravo je protiv njihovog priznanja. Oni su, međutim, prevarili Generalnu skupštinu tvrdeći da će provesti rezolucije UN-a 181 i 194 do danas, oni ih nisu proveli - izjavio je on tada.

- Mi ćemo se ponovo obratiti Ujedinjenim nacijama kako bismo zatražili punopravno članstvo. Mi smo država i vlast, mi imamo granice i imamo pravo da nas svijet prizna - navodi palestinska novinska agencija Wafa Abbasovu izjavu.

- Mi moramo poduzeti zakonske, političke i diplomatske mjere. SAD je izabran da ne bude posrednik u mirovnom procesu. Mi ih odbacujemo kao posrednika. SAD je uz Izrael, i on ga podržava i pomaže - kazao je palestinski čelnik.

(FENA)

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB