Palestinci pozvali na bojkot Izraelskog vojnog suda

04 Jan 2018

Komitet za palestinske zarobljenike pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) pozvao je na bojkot Izraelskog vojnog suda ukoliko bude proveden zakon kojim bi se mogla odobriti smrtna kazna za Palestince, javlja Anadolu Agency (AA).

U srijedu je u prvom čitanju u izraelskom parlamentu, Knessetu, usvojen nacrt zakona o uvođenju smrtne kazne za teroriste.

Isa Karaki, predsjednik Komiteta za palestinske zarobljenike, kazao je da će se Palestinci usprotiviti Izraelskom vojnom sudu.

Dodao je da je potrebno bojkotovati Izraelski vojni sud te prekinuti sve odnose s ovom institucijom ukoliko pomenuti zakon bude usvojen i proveden.

"Izraelski sudovi daju nepravedne kazne. Neprihvatljivo je da palestinski zatvorenik izađe pred sud koji presuđuje smrtnom kaznom", rekao je Karaki.

Nacrt zakona o uvođenju smrtne kazne za teroriste je usvojen sa 52 glasa za i 49 protiv.

Nacrt zakona je predložio ministar odbrane Avigdor Lieberman, a otvoreno ga je podržao i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Prema ovom nacrtu zakona, vojni sudovi u Izraelu mogu donositi odluke o smrtnoj kazni za "počinjene zločine s obilježjem terorizma".

Zakon prije konačnog usvajanja mora proći još tri čitanja.

Smrtna kazna predviđena je izraelskim vojnim zakonom na okupiranoj Zapadnoj obali, ali nikada do sada nije bila izrečena.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo