UN: Zabrinjavajuće je da se sudi 16-godišnjoj Palestinki Ahed Tamimi Istaknuto

09 Jan 2018

Ujedinjene nacije (UN) su poručile da je zabrinjavajuće da se 16-godišnjoj palestinskoj tinejdžerki Ahed Tamimi sudi pred Vojnim sudom Izraela.

Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a, na konferenciji za medije, na pitanje novinara o ovom slučaju, odgovorio je da je potrebno poštovati ljudska prava.

"Potrebno je shvatiti da se trebaju poštovati ljudska prava. Posebno izražavamo zabrinutost zbog privođenja djece", rekao je Dujarric.

Odgovarao je i na pitanja u vezi sa ratom u Siriji, istakavši da UN izražava duboku zabrinutost zbog sigurnosti hiljada ljudi na jugu Idliba, u ruralnim dijelovima Hame i u Istočnoj Guti.

Istakao je da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres stranama poručio da se posvete interesima sirijskog naroda, a ne vlastitim interesima.

Potvrdio je da će pomoćnik generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja Mark Lowcock od 9. do 12. januara boraviti u posjeti Siriji.

Podsjetimo, Vojni sud je 1. januara podigao optužnicu protiv 16-godišnje Ahed Tamimi.

Optužnica protiv ove mlade Palestinke iz sela Nebi Saleh na okupiranoj Zapadnoj obali, koja je svojim postupkom privukla pažnju svjetske javnosti, podignuta je zbog navodnog napada na izraelske vojnike.

Tamimi je snimljena u decembru 2017. godine kako ispred porodične kuće gura, udara i šamara izraelske vojnike, koji na to nisu reagovali. Osim toga, Tamimi je ugrizla izraelskog vojnika za ruku koji je njenog brata držao za vrat u pokušaju da ga uhapsi 2015. godine.

Palestinci slave mladu Ahed, smatrajući je simbolom njihove borbe protiv Izraela.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo