Šarović otvorio predstavništvo Vanjskotrgovinske komore BiH u Istanbulu

13 Apr 2018

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović otvorio je danas u Istanbulu privredno predstavništvo BiH u Republici Turskoj, koje je prvo predstavništvo Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) u inostranstvu, javlja AA.

Šarović je u obraćanju na ceremoniji otvaranja istaknuo kako se "nada da će istanbulsko predstavništvo VTKBiH doprinijeti jačoj saradnji Turske i BiH u oblastima turizma i ekonomije", te dodao kako želi da se svako u ovom predstavništvu osjeća kao kod kuće.

Ministar Šarović je podsjetio kako je današnje otvaranje predstavništva VTKBiH u Istanbulu rezultat saradnje između Turske, BiH i Srbije.

- Bili smo brži od Srbije kada je riječ o otvaranju ovog predstavništva. Iskreno se nadam da ćemo u vrlo kratkom periodu proslaviti i otvaranje ekonomskog predstavništva Srbije – kazao je Šarović.

Dodao je kako do otvaranja predstavništva ne bi došlo bez podrške Vlade Republike Turske, Grada Istanbula, Turskog odbora za vanjsku trgovinu (DEIK) i Općine Bayrampasa, kojima je ovom priliko zahvalio.

Egrlić: Predstavništvo će spajati poslovne svjetove BiH i Turske

Predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić je također podsjetio kako je ideja o otvaranju ovog predstavništva potekla od trilateralnog sastanka ministara ekonomije Turske, BiH i Srbije, te rekao kako vjeruje da će zahvaljujući ovom predstavništvu biti ojačana saradnja i obim trgovinske razmjene između BiH i Turske.

Egrlić je naveo kako je vanjska trgovina BiH u posljednjih nekoliko godina zabilježila značajan porast u svim sektorima.

- Naše proizvode sada vidimo na najvećim tržištima. U tom konteksu, mi u narednom periodu očekujemo dalje jačanje i porast naše vanjske trgovine. Mi trenutno ubiremo voće reformi koje je provela naša zemlja. Imamo vrlo stabilan bankarski sektor, jeftinu energiju i najniže poreze u regiji. Nadamo se da će ova pozitivna atmosfera u narednom periodu biti još povoljnija - istakao je Egrlić.

Podsjetio je također kako je trgovinska razmjena sa Turskom, koja je strateški partner BiH, od 2013. godine utrosturčena, te kako se očekuje da će ona uskoro dostići iznos od tri milijarde dolara na godišnjem nivou.

- Ovo predstavništvo će biti tačka koja će spajati poslovne svjetove dvije zemlje - zaključio je Egrlić.

Olpak: Turska i BiH mogu imati bolje rezultate

Ceremnoniji je prisustvovao i predsjednik DEIK-a Nail Olpak koji je podsjetio kako je boravio u BiH prilikom posljednje posjete premijera Turske Binalija Yildirima ovoj zemlji.

- Mi sa BiH imamo trgovinsku razmjenu od 700 miliona dolara. Zahvaljujemo BiH na tome, ali isto tako smatramo da to nije dovoljno. Mislimo da možemo ostvariti puno veće rezultate - poručio je Olpak.

Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih mjeseci prvi put je premašio uvoz iz Turske u BiH. Predstavništvo je važno i zbog promocije potencijala BiH i privlačenja većeg broja investitora, navedeno je iz bh. ministarstva.


Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo