Mujahid: Muslimani Arakana izloženi zlostavljanju kakvo su koristili nacisti

03 Maj 2018

Američki imam i predsjednik Asocijacije "Burma Tusk Force" Abdul Malik Mujahid izjavio je da su muslimani Mijanmara izloženi metodama koje su koristili njemački nacisti, da se u logorima nalazi 129.000 ljudi, te da je potrebo hitno naći rješenje kojim će biti zaustavljen genocid na Rohingyama, javlja Anadolu Agency (AA).

"Burma Tusk Force" sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je asocijacija koja okuplja 17 nevladinih organizacija, koje se bave pitanjima genocida i kršenja ljudskih prava nad muslimanima Arakana.

Mujahid je u njemačkom gradu Kelnu govorio na Međunaordnoj konferenciji o Arakanu, u organizaciji Islamske zajednice Milli Gorus (IGMG) i Udruženja Hasene. On je tom prilikom kazao kako je nad muslimanima Arakana počinjen genocid, a osim toga nemaju temeljna ljudska prava poput prava na državljanstvo i obrazovanje.

Iako nije poznat tačan broj, Mujahid naglašava da je u ovoj regiji ubijen veliki broj ljudi. Prema njegovim riječima, procjene su da je u posljednjih godinu dana ubijeno oko 100.000 osoba, te da je isto toliko zablježeno i slučajeva silovanja.

Silovano više od polovine ženske populacije

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 52 posto žena Rohingya je silovano.

"Razgovarali smo sa 160 žena koji s tim bile suočene. Jedna žena s kojom smo razgovarali, ne samo da je silovana, već su oteli njeno dijete i ubili ga snažnim udarcima u glavu. U kriznim regijama boravio sam sedam puta. Tamo je silovano više od 120.000 žena", rekao je Mujahid.

Zlostavljanja i ubijanja muslimana u Arakanu, Mujahid je uporedio sa metodama koje su korištene u nacističkoj Njemačkoj.

"U Mijanmaru, u 21. stoljeću, od 2012. godine na ovamu u logorima je zatvoreno 129.000 ljudi. To je sistem koji je bio prisutan u nacističkoj Njemačkoj. Govorimo o velikom broju ljudi. Moramo što prije pronaći rješenje kojim ćemo zaustaviti genocid. Za to je potrebno da bude uspostavljena sigurnost. Ako će svako od vas moći izvući zaključak iz toga, zemlja u kojoj se trenutno nalazimo (Njemačka), svojim savom je svijetu donijela termin holokaust. Sve dok i u ovom slučaju (Mijanmara) ne uradimo isto, imat ćemo ozbiljne posljedice", poručio je Mujahid.

Bivši član autralskog pralamenta i bivši glavni tužilac te zemlje Hon Philip Ruddock je istakao kako je neophodno da se što prije zastave kršenja ljudskih prava u Mijanmaru. Podvukao je kako je međunarodna zajednica ta koja to mora uraditi, a Vijeće sigurnosi UN-a to treba implementirati.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica treba koristiti i opciju uvođenja sankcija radi zaustavljana ove tragedije.

"Nadam se da će sve članice Vijeća sigurnosti UN-a djelovati kao jedan glas. SAD, Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija, sve zemlje se moraju kretati jedinstveno", poručio je Ruddock.

Pritisci na novinare i izvore informacija

Na konferenciji je govorio i šef Odjela za strane jezike AA Mehmet Ozturk, koji je kazao kako Arakanci "Palestinci jugoistočne Azije", te naglasio kako je njihova sudbina još i teža.

Konstatovao je kako se na novinare i na medijske izvore u regiji vrši ogroman pritisak.

"Novinari su izloženi velikom pritisku. Oni moraju dobiti dozvole kako bi stigli do regija Arakana čije je stanovništvo izloženo nasilju i masakrima. No, te dozvole je teško ili nemoguće dobiti. Informacije je moguće dobiti u toj mjeri koliko dozvoljva tamošnji režim. Radi se pretežno su izvještajima sa ograničenim informacijama ili snimci putem satelita. U najkraćem, izvori informacija su ograničeni i u većini slučajeva su izloženi manipulacijama uprave. Novinari su često iloženi i nasumičnim hapšenijma", rekao je Ozturk.

(AA)

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo