Erdogan: Turska ne može ostati nijema prema nestanku Kashoggija

11 Okt 2018

Turska ne može ostati nijema prema nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija, navele su u četvrtak dnevne novine Hurriyet riječi predsjednika Tayyipa Erdogana, koji je dodao da Turska istražuje sve aspekte slučaja.

Khashoggi je ušao u zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu 2.oktobra kako bi dobio dokumente za svoje vjenčanje. Saudijski zvaničnici tvrde da je on pustio zgradu konzulata kratko nakon toga, ali su turski zvaničnici i njegova vjerenica, koja ga je čekala pred zgradom, kazali da on nikada nije izašao iz zgrade.

Erdogan je izjavio novinarima na letu iz Mađarske da je Turska zabrinuta Khashoggijevim nestankom.

- Mi istražujemo sve aspekte tog događaja. Nije moguće ostati nijem prema takvim dešavanjima, jer to nisu uobičajena dešavanja - kazao je.

On je također doveo u pitanje tvrdnje saudijskih vlasti da konzulat nema snimak Kashoggija kako napušta zgradu.

- Je li moguće da nema sistema kamera u saudijskom konzulatu, gdje se desio taj nemili događaj? - navodi Hurriyet izjavu Erdogana.

Khashoggijev nestanak vjerovatno će dodatno produbiti podijele između Turske i Saudijske Arabije. Odnosi su već zategnuti nakon što je Turska poslala vojnike u zalivsku državu Katar prošle godine, u znaku podrške nakon što su njegovi zalivski susjedi, među kojima i Saudijska Arabija, uveli embargo Dohi.

Erdogan, čija stranka AK ima korijenje u političkom islamu, također je pružio podršku bivšoj egipatskoj vladi predvođenoj pokretom Muslimansko bratstvo, koji je Saudijska Arabija označila kao terorističku organizaciju, prenosi Reuters.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo