Logo
Print this page

Erdogan: Turska ne može ostati nijema prema nestanku Kashoggija

, Published in Svijet

Turska ne može ostati nijema prema nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija, navele su u četvrtak dnevne novine Hurriyet riječi predsjednika Tayyipa Erdogana, koji je dodao da Turska istražuje sve aspekte slučaja.

Khashoggi je ušao u zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu 2.oktobra kako bi dobio dokumente za svoje vjenčanje. Saudijski zvaničnici tvrde da je on pustio zgradu konzulata kratko nakon toga, ali su turski zvaničnici i njegova vjerenica, koja ga je čekala pred zgradom, kazali da on nikada nije izašao iz zgrade.

Erdogan je izjavio novinarima na letu iz Mađarske da je Turska zabrinuta Khashoggijevim nestankom.

- Mi istražujemo sve aspekte tog događaja. Nije moguće ostati nijem prema takvim dešavanjima, jer to nisu uobičajena dešavanja - kazao je.

On je također doveo u pitanje tvrdnje saudijskih vlasti da konzulat nema snimak Kashoggija kako napušta zgradu.

- Je li moguće da nema sistema kamera u saudijskom konzulatu, gdje se desio taj nemili događaj? - navodi Hurriyet izjavu Erdogana.

Khashoggijev nestanak vjerovatno će dodatno produbiti podijele između Turske i Saudijske Arabije. Odnosi su već zategnuti nakon što je Turska poslala vojnike u zalivsku državu Katar prošle godine, u znaku podrške nakon što su njegovi zalivski susjedi, među kojima i Saudijska Arabija, uveli embargo Dohi.

Erdogan, čija stranka AK ima korijenje u političkom islamu, također je pružio podršku bivšoj egipatskoj vladi predvođenoj pokretom Muslimansko bratstvo, koji je Saudijska Arabija označila kao terorističku organizaciju, prenosi Reuters.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB