Pušten u rad brzi voz na relaciji Mekka-Medina: Projekat vrijedan 16 milijardi dolara

11 Okt 2018

Danas je zvanično otvorena najnovija brza željeznička linija na relaciji između saudijskih gradova Mekke i Medine.

Željeznički sistem Haramain prevozit će putnike na liniji Mekka - Medina dužine 450 kilometara, koji će, brzinom od 300 kilometara na sat, ići preko Džede, luke na Crvenom moru.

Prema pisanju saudijskih medija, dva voza, sa po 417 putnika, krenuli su jutros iz Mekke i Medine u 8.00 sati po lokalnom vremenu.

Željezničku liniju je otvorio saudijski kralj Salman bin Abdulaziz 25. septembra, što lokalni zvaničnici opisuju kao najveći saobraćajni projekat u regionu.

Novi brzi voz smanjit će vrijeme putovanja na relaciji Mekka-Medina s nekoliko sati na sat i 20 minuta. Super-brzi vozovi dvaput dnevno putuju u oba smjera.

Putovanje traje svega dva sata, a ranije se putovalo dva ipo puta duže. Kralj Salman je zvanično otvorio prugu 25. septembra, kao najveći transportni projekat na Bliskom istoku, a od danas njome putuju i obični putnici.

Krajem 2011. godine španski konzorcijum "Al Šula", sastavljen od 12 španskih i dva saudijska preduzeća, osvojio je ogroman ugovor ispred nemačkih, japanskih i francuskih konkurenata.

Na početku je posao koštao 6,7 milijardi eura, ali je 2016. godine start super-brzih vozova odgođen do marta 2018. godine.

Tada je Saudijska Arabija pristala da doplati 150 miliona eura za dodatne troškove rada u pustinji, i za postavljanje stanica duž pruge.

Maja prošle godine španski konzorcijum je najavio potraživanje od dodatnih 210 miliona eura.

Ukupno je željeznička linija koštala više od 16 milijardi dolara.

 

Ocijeni
(5 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo