Odluka institucija: U džamiji Taj Mahal mogu klanjati samo mještani Istaknuto

05 Nov 2018

Vlasti Indije zabranile su obavljanje molitvi u džamiji u kompleksu Taj Mahal, osim petkom za vrijeme džuma-namaza, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ured za arheološka istraživanja Indije izdao je direktivu prema kojoj muslimani više neće moći obavljati molitve u džamiji u Taj Mahalu, osim petkom. Zvaničnik Ureda Vasant Swarankar kazao je za list "The Times of India" kako je direktiva izdata u skladu s prethodnom presudom Vrhovnog suda Indije.

"Namazi će biti klanjani u džamiji samo petkom i moći će im prisustvovati samo lokalni stanovnici uz obavezno pokazivanje ličnih dokumenata", kazao je Swarankar.

Čelnik džamijskog odbora Syed Ibrahim Hussein Zaidi oštro je osudio zabranu i nazvao je antimuslimanskom.

"To samo pokazuje njihov mentalni sklop. Zabrana je nelegalna i ne možete zabraniti vjernicima da obavljaju molitve svakodnevno", kazao je Zaidi za AA.

U julu ove godine indijski Vrhovni sud je naredio da se zabrani muslimanima iz drugih mjesta da obavljaju molitvu u džamiji. U odluci se navodi da se džamija nalazi u sklopu kompleksa Taj Mahal koji je jedno od sedam svjetskih čuda i čija zaštita je prioritetna.

Taj Mahal je arhitektonski spomenik u Agri kojeg je u 16.vijeku izgradio šah Džahan kao mauzolej za njegovu suprugu Mumtaz Mahal. Kompleks se sastoji od centralne oktagonalne građevine od bijelog mramora te džamije i kuće za odmor.

Hiljade turista svakodnevno posjećuju Tadž Mahal kao jedno od najspektakularnijih arhitektonskih djela na svijetu.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo