Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obilježen u Ankari

13 Dec 2018

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Ankari je u srijedu svečanim prijemom obilježen Dan Oružanih snaga BiH. Domaćini prijema bili su ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Bakir Sadović i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj brigadir Džemal Mašinović, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brojnu delegaciju Vlade Republike Turske, Nacionalnog ministarstva odbrane i Oružanih snaga Turske predvodili su ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar, te komandant Generalštaba vojske Republike Turske general Yasar Guler.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Bakir Sadović ukazao je na prijateljske veze i istakao iznimno dobre odnose i podršku koju Turska kontinuirano pruža BiH.

Brigadir Mašinović je istakao da su Oružane snage BiH svojim učešćem u međunarodnim misijama postale prepoznatljiv partner na međunarodnom planu, te pouzdan oslonac bosanskohercegovačkom društvu u reagiranju na sve incidente i katastrofe izazvane ljudskim ili prirodnim faktorom. Također je informirao prisutne da je BiH dobila poziv da dostavi svoj prvi Državni godišnji program (ANP) s ciljem aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u, te je zahvalio Turskoj i njenim oružanim snagama na prijateljskoj saradnji i podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH.

Na kraju zvaničnog dijela obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH, ministar Hulusi Akar je obrazložio sigurnosne izazove sa kojima se suočava Turska, te istakao bezrezervnu podršku Turske BiH na njenom putu ka NATO-u i daljnjim reformama.

Prijemu u Ankari je prisustvovalo oko 450 zvanica, pored navedenih bili su prisutni i predstavnici diplomatskog kora, vojnodiplomatski predstavnici akreditirani u Ankari, predstavnici Generalnog konzulata BiH u Istanbulu, počasni konzuli Bosne i Hercegovine u Turskoj, ugledni poslovni ljudi porijeklom sa prostora BiH, univerzitetski profesori i bosanskohercegovački studenti u Ankari, kadeti OSBiH sa Vojne akademije kopnene vojske u Ankari, predstavnici medija i drugi koji su svojim prisustvom uveličali obilježavanje 13. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 (FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo