Logo
Print this page

Sirijska protivavionska odbrana oborila nekoliko izraelskih raketa

, Published in Svijet

Izraelski avioni napali su raketama ciljeve u blizini sirijske prijestolnice Damaska, a u napadu su ranjena tri sirijska vojnika, objavili su sirijski državni mediji navodeći izjavu izvora iz vojske.

"Naša protivavionska odbrana djelovala je protiv neprijateljskih raketa koje su lansirali izraelski ratni avioni iznad libanonskih teritorija i oborila većinu prije no što su došle do svojih meta", rekao je sirijskim medijima izvor iz sirijske vojske.

Pogođeno je skladište oružja, a u napadu su ranjena trojica vojnika, dodao je izvor.

Pojedinosti o ostalim metama napada nisu objavljene.

Sirijski su mediji u utorak naveče naveli da su u okolici Damaska oborene "neprijateljske mete".

Glasnogovornica izraelske vojske (IDF) nije željela komentarisati izvještaje.

Gađana ruralna područja

"Sistem protivavionske obrane IDF-a aktivirao se odgovarajući na protivavionsku raketu ispaljenu iz Sirije", objavljeno je kasnije na službenom Twitter računu izraelske vojske.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da su izraelske rakete lansirane iznad teritorija Libana i da su gađale ruralna područja zapadno i jugozapadno od Damaska.

"Više projektila pogodilo je skladišta oružja Hezbolaha ili iranskih snaga", rekao je opservatorij sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U sirijskoj prijestolnici su se čule snažne eksplozije, rekao je jedan od svjedoka za agenciju Reuters.

"Lažni napadi"

Libanska državna Nacionalna novinska agencija je ranije izvijestila da su izraelski vojni avioni izvodili lažne napade nad južnim Libanom.

Izrael je sve zabrinutiji rastućom prisutnošću i uticajem u susjednoj Siriji svog starog neprijatelja Irana, ključnog saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Izraelska avijacija je tokom sukoba u Siriji više puta napadala, kako su naveli, iranske položaje ili transporte oružja libanskom Hezbolahu kojeg podržava Iran.

Izvor: Agencije

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB