Logo
Print this page

Inspektori EU u Poljskoj nakon izvoza mesa oboljelih krava

, Published in Svijet

Inspektori Evropske unije započeli su u ponedjeljak sedmicu dana dugu posjetu Poljskoj nakon izvještaja da su bolesne krave nelegalno zaklane i da je njihovo meso izvezeno u više od 12 zemalja.

Poljska je veliki izvoznik govedine i to otkriće je izazvalo brigu širom Evrope, posebno otkako su neke količine sumnjive govedine distribuirane restoranima i školama.

Anca Paduraru, glasnogovornica Evropske komisije, koja provodi zakonska pravila EU, objavila je u petak posjetu inspektora.

To je uslijedilo nakon izvještaja istražnog novinarskog tima privatne televizijske stanice TVN koji prikazuje tajni snimak i koji dokumentira da su bolesne krave ubijane po noći u klaonici u sjeveroistočnom poljskom gradu Ostrow Mazowiecka. To je učinjeno bez prisustva veterinara, koje se zahtijeva zakonom.

Paduraru je kazala da je Poljska izvijestila o problemu 29. januara Sistem za brzo uzbunjivanje zbog sigurnosti hrane, koji se koristi za brzu provjeru nesigurne hrane i njeno uklanjanje s tržišta.

Poljski vodeći veterinar Pawel Niemczuk saopćio je da je više od 2.500 kilograma sumnjivog mesa izvezeno u nekoliko drugih zemalja.

Poljski veterinarski inspektorat oduzeo je klaonici dozvolu za rad prošle sedmice, a krivična istraga je pokrenuta.

Skoro 800 kilograma govedine iz poljske klaonice je poslano u Francusku. Većina tog mesa je zaplijenjena i uništena, ali je prodana izvjesnom broju potrošača, saopćile su francuske vlasti.

Ta otkrića izazvala su brige i kritike poljskih procedura u sigurnosti hrane.

- Očigledno je, nažalost, da Poljska nema funkcionalan sistem kontrole i veterinarske inspekcije. Ili je zakon prekršen - izjavio je češki ministar poljoprivrede Miroslav Toman, dodajući da je 300 kilograma mesa oboljelih poljskih krava otkriveno u njegovoj zemlji.

Slovački ministar poljoprivrede u petak je pozvao poljskog ambasadora u Bratislavi zbog skandala i udvostručio je količine sumnjive poljske govedine u njegovoj zemlji na 600 kilograma. Neke količine tog mesa bile su namijenjene školama i restoranima.

Louise Nyholm iz švedske Nacionalne agencije za hranu nazvala je to "teškim kršenjem zakona o hrani i potpuno neprihvatljivim".

Švedske vlasti tvrde da je 240 kilograma sumnjivog mesa pronađeno u Švedskoj, od kojih je skoro 100 kilograma konzumirano. Agencija je saopćila da je svo takvo meso povučeno sa švedskog tržišta, prenosi Associated Press.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB