Logo
Print this page

GK-a osuđuje poziv Mladićevom advokatu da prisustvuje panel diskusiji u Oslu

, Published in Svijet Featured

U okviru Internacionalnog festivala dokumentarnog filma u Norveškoj, "Human" u Oslu, 27. februara planirana je projekcija filma "The case against Ratko Mladic". Nakon projekcije filma planirana je panel diskusija na koju je, između ostalih, pozvan i advokat optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića Branko Lukić.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) najoštrije osuđuje poziv advokatu optuženog ratnog zločinca da prisustvuje navedenoj panel diskusiji.

Taj anticivilizacijski, sramni, neljudski čin je samo jedan u nizu pokušaja udružene antibosanske koalicije da napadima na istinu i pravdu, na sudske, historijske i naučno istraživačke činjenice o agresiji na državu BiH i genocidu protiv njenih građana, posebno Bošnjaka, revidira navedene činjenice. Istovremeno poziv advokatu Lukiću znatno narušava reputaciju ovog uglednog festivala dokumentarnog flma, saopćeno je iz ovog Instituta.

Institut za istraživanje genocida Kanada traži od organizatora festivala da zabrani učešće advokatu optuženog ratnog zločinca, jer učešće u panel diskuiji je direktno mješanje u dugo očekivanu presudu optuženom ratnom zločincu Mladiću.

Snažno odbacujući svaki pokušaj revizije sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica odmah smo obavjestili sve organizacije i zajednice za zaštitu ljudskih prava i sloboda u svijetu o ovome sramnom činu kojim se nastavlja dehumanizacija preživjelih žrtava agresije i genocida u BiH. Pozivamo sve aktiviste ljudskih prava i sloboda, istraživače nauke o genocidu i sve patriote u i van BiH da se zajedno suprostave ovom i svim drugim napadima na međunarodno pravo, istinu i pravdu - poručili su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(FENA)

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB