Aviokompanije iz više zemalja obustavile korištenje novog aviona Boeing 737 MAX8 Istaknuto

11 Mar 2019

Aviokompanije iz više zemalja obustavile su korištenje novog aviona Boeing 737 MAX 8 zbog sigurnosnih razloga, nakon što se avion istog modela Ethiopian Airlinesa srušio u nedjelju, pri čemu je poginulo svih 157 putnika i članova posade, javlja CNN.

Avion na letu ET302 za Nairobi, neposredno nakon poliijetanja iz etiopske prijestolnice Adis Abebe u nedjelju je prijavio tehničke probleme i zatražio dopuštenje da se vrati. Srušio se ubrzo nakon toga.

Kako je u toku istraga o nesreći, Kineska uprava za civilnu avijaciju naložila je u ponedjeljak da svi avioni Boeing 737 MAX 8 budu prizemljeni u 18 sati po lokalnom vremenu, zbog načela "nulte tolerancije za sigurnosne opasnosti".

Kina ima jednu od najvećih flota Boeinga 737 MAX 8 na svijetu, koja upravlja s 97 ovih aviona, prenose kineski državni mediji.

Nakon toga uslijedila je najava Etiopian Airlinesa da je ovaj prijevoznik prizemljio svoju flotu aviona Boeing 737 MAX 8 kao "dodatnu sigurnosnu mjeru opreza". Cayman Airways također je u ponedjeljak saopćio da prizemljuje oba svoja "nova aviona Boeing 737 MAX 8 ... sve dok ne dobije više informacija".

Nesreća u nedjelju bila je druga za manje od šest mjeseci da se novi avion Boeinga srušio nakon samo nekoliko minuta leta. Avion Boeing 737 MAX 8 srušio se prošlog oktobra u Javansko more, pri čemu je poginulo svih 189 putnika i članova posade.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo