Logo
Print this page

Aviokompanije iz više zemalja obustavile korištenje novog aviona Boeing 737 MAX8

, Published in Svijet Featured

Aviokompanije iz više zemalja obustavile su korištenje novog aviona Boeing 737 MAX 8 zbog sigurnosnih razloga, nakon što se avion istog modela Ethiopian Airlinesa srušio u nedjelju, pri čemu je poginulo svih 157 putnika i članova posade, javlja CNN.

Avion na letu ET302 za Nairobi, neposredno nakon poliijetanja iz etiopske prijestolnice Adis Abebe u nedjelju je prijavio tehničke probleme i zatražio dopuštenje da se vrati. Srušio se ubrzo nakon toga.

Kako je u toku istraga o nesreći, Kineska uprava za civilnu avijaciju naložila je u ponedjeljak da svi avioni Boeing 737 MAX 8 budu prizemljeni u 18 sati po lokalnom vremenu, zbog načela "nulte tolerancije za sigurnosne opasnosti".

Kina ima jednu od najvećih flota Boeinga 737 MAX 8 na svijetu, koja upravlja s 97 ovih aviona, prenose kineski državni mediji.

Nakon toga uslijedila je najava Etiopian Airlinesa da je ovaj prijevoznik prizemljio svoju flotu aviona Boeing 737 MAX 8 kao "dodatnu sigurnosnu mjeru opreza". Cayman Airways također je u ponedjeljak saopćio da prizemljuje oba svoja "nova aviona Boeing 737 MAX 8 ... sve dok ne dobije više informacija".

Nesreća u nedjelju bila je druga za manje od šest mjeseci da se novi avion Boeinga srušio nakon samo nekoliko minuta leta. Avion Boeing 737 MAX 8 srušio se prošlog oktobra u Javansko more, pri čemu je poginulo svih 189 putnika i članova posade.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB