Logo
Print this page

Iran - Washington je novim sankcijama trajno zatvorio put diplomatiji

, Published in Svijet

Iran je saopštio u utorak da su sankcije koje su SAD nametnule vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Khameneiju i ostalim najvišim zvaničnicima te zemlje, trajno zatvorile put diplomatiji između Teherana i Washingtona.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu o uvođenju sankcija u ponedjeljak, poduzimajući dramatični korak bez presedana u pojačanju pritiska na Iran, nakon obaranja američkog bespilotnog aviona prošle sedmice.

Washington je također saopćio da će u ovoj sedmici uvesti sankcije iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu.

- Uvođenje beskorisnih sankcija iranskom vrhovnom vođi i šefu iranske diplomatije trajno je zatvaranje puta diplomatiji - objavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi na Twitteru.

- Trumpova očajnička administracija uništava uspostavljene međunarodne mehanizme za održavanje svjetskog mira i sigurnosti - dodaje Mousavi u tweetu.

Iran je saopćio da je američki dron letio iznad juga Islamske Republike. Washington navodi da je oboren u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog moreuza u Perzijskom zalivu.

Trump je saopćio da su sankcije djelimično i odgovor na obaranje drona, ali je istaknuo da bi bile uvedene u svakom slučaju.

- Posljednje sankcije imaju za cilj uskratiti pristup međunarodnim finansijama iranskom čelništvu, blokirajući ga da koristi američke finansijske resurse, ili da ima pristup sredstvima u Sjedinjenim Državama.

Iran i Sjedinjene Države u sporu su od prošle godine kada se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. i ponovo je uveo sankcije Teheranu.

Khamenei je vrhovni autoritet u Iranu koji ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima.

Iran neće prihvatiti razgovore sa Sjedinjenim Državama sve dok je pod prijetnjom sankcija, izjavio je iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama Majid Takht Ravanchi novinarima u New Yorku, prenosi Reuters.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB