Logo
Print this page

Turska će donirati deset miliona dolara pomoći za UNRWA i milion dolara za Waqf Fund

, Published in Svijet Featured
Turska će donirati deset miliona dolara pomoći za UNRWA i milion dolara za Waqf Fund Foto: Christine Rinawi

Vlasti Republike Turske će donirati deset miliona dolara Organizaciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasador Turske u Ujedinjenim nacijama (UN) Feridun Sinirlioglu sinoć je na konferenciji u sjedištu UN-a istakao kako je prošla godina bila izuzetno izazovna i teška za UNRWA.

“Međutim, istodobno je to bila godina velike mobilizacije za podršku za preživljavanje i opstanak i organizacije i izbjeglica“, kazao je Sinirlioglu.

Sinirlioglu je najavio da će Turska donirati deset miliona dolara kao pomoć radu organizacije UNRWA.

“Jasno je da UNRWA ima izuzetno i ključno važnu ulogu, a na sonu su osnovna prava i dignitet palestinskih izbjeglica“, kazao je Sinirlioglu.

Uporedo s tim, Turska je najavila da će donirati i dodatnih milion dolara za rad agencije Waqf Fund koju je uz odobrenje UN-a ove godine osnovala Organizacija islamske saradnje (OIC). Zadaća i te agencije je pomoć palestinskim izbjeglicama.

UNRWA je osnovan 1949. godine i brine o više od pet miliona palestinskih izbjeglica nastanjenih u kampovima širom okupirane Zapadne obale, blokirane Gaze, ali i susjednih Libana. Sirije i Jordana.

Prošle godine su vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) obustavile pomoć toj organizaciji i dovele je u nezavidnu situaciju. SAD je ranije bio najveći donor i osiguravao je skoro četvrtinu ukupnog godišnjeg budžeta UNRWA.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB