Logo
Print this page

Abbas i jordanski kralj Abdullah: Najpravednije rješenje je formiranje nezavisne države Palestine

, Published in Svijet Featured

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i jordanski kralj Abdullah II još jednom su izrazili posvećenost Arapskoj mirovnoj inicijativi kojom je predviđeno dvodržavno rješenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Abbas i kralj Abdullah II razgovarali su telefonom o posljednjim dešavanjima u regionu.

Dvojica čelnika su istakli da je najpravednije rješenje za palestinsko-izralesko pitanje formiranje nezavisne države Palestine sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom u granicama iz 1967. godine.

Palestinski predsjednik je izrazio zahvalnost jordanskom kralju zbog, kako je rekao, "beskompromisne" podrške koju pruža Palestini i njenoj borbi za slobodu.

Arapski mirovni plan, usvojen na arapskom samitu u Bejrutu 2002. godine, nudi normalizaciju odnosa Izraela sa svim arapskim državama, u zamjenu za povlačenje sa svih arapskih teritorija osvojenih u spomenutom ratu, uključujući i Istočni Jerusalem.

Arapski lideri su 2017. godine ponovo potvrdili mirovni plan iz 2002. godine koji nudi Izraelu normalizovanje odnosa s arapskim i muslimanskim zemalja ako se povuče s teritorija koje je okupirao u ratu 1967. godine i dopusti buduću palestinsku državu.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB