Logo
Print this page

Olimpijski komitet BiH i volonteri "Let's Do It" čistili borilišta za EYOF 2019

, Published in Magazin

Vrijedni volonteri „Let's Do It“ projekta u saradnji sa specijalnim partnerom Olimpijskim komitetom BiH, sproveli su akciju čišćenja borilišta za EYOF 2019 na Igmanu.

Veliko polje na Igmanu je poznato kao prirodni fenomen mrazišta i kao takvo predstavlja zračnu banju izuzetno bogatu kisikom. Hiljade građana Bosne i Hercegovine i stranih turista posjećuju Veliko polje tokom cijele godine, a boravak na Velikom polju pozitivno utiče na zdravlje posjetilaca.

Nažalost, nesavjesni posjetioci iza sebe ostavljaju otpad u predivnom prirodnom okruženju olimpijske planine Igman. Volonteri i OK BiH današnjom akcijom čišćenja žele ukazati na ugroženost prirode i na čovjekov nemar u odnosu prema ljepotama koje nas okružuju. Igman će biti jedno od borilišta tokom EYOF-a Sarajevo i Istočno Sarajevo 2019. godine i kompletna društvena zajednica treba dati svoj doprinos kako bismo spremno dočekali ovu veliku sportsku smotru.

Tokom akcije čišćenja, koja je trajala tri sata, 47 volontera i volonterki su prikupili i trajno uklonili iz prirodnog okruženja 85 vreća otpada zapremine 120 l. Nakon toga, u blizini Malog polja na Igmanu, volonteri su zasadili deset sadnica smrče i na taj način najavili veliku volontersku akciju sadnje drveća „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ koja će biti održana u subotu 28. oktobra 2017. godine širom Bosne i Hercegovine.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine tradicionalno, četvrtu godinu zaredom, nastavlja saradnju na prestižnom globalnom projektu Let's Do It - milion sadnica za jedan dan, u sklopu kojeg učestvuje u svim segmentima projekta – čišćenju, edukaciji te pošumljavanju terena, saopćeno je Olimpijskog komiteta BiH.

(FENA)

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB