Logo
Print this page

Svjetski Dan hidžaba obilježen u MIZ Sisak (FOTO)

, Published in Magazin

Peta je godina kako se u Medžlisu Sisak obilježava Svjetski dan hidžaba ili World hijab day, a MIZ Sisak je prvi Medžlis i grad u Hrvatskoj koji je počeo obilježavati ovaj dan, samo godinu dana nakon utemeljenja obilježavanja ovog dana od studentice Nazme Khan u New Yorku.

Upravo je prisutne djevojke i žene nakon akšam-namaza u MIZ Sisak nakon riječi dobrodošlice o retrospektivi obilježavanja Svjetskog dana hidžaba u Sisku upoznala m.Ilvana Crnkić.

Incijativu za obilježavanje ovog dana u Sisku pokrenula je m.Azra Mulabdić, tajnica i muallima MIZ Sisak kao i Daša Poredoš Lavor, aktivistkinja u humanitarnoj udruzi koje su 2014. godine pozvale djevojke i žene iz javnog i društvenog života u Sisku da jedan dan osjete hidžab na svojoj glavi te prožive to iskustvo. Sa hidžabom su te godine prošetale gradom Siskom te se nakon toga družile u sisačkim kafeterijama raspoređujući se u nekoliko grupa kako bi odaslale poruku da je hidžab stil i način života.

Sljedeće 2015. godine Svjetski dan hidžaba u Sisku obilježen je kroz okrugi stol i tribinu posvećenu hidžabu gdje je po prvi put izlagano o ulozi, svrhi hidžaba iz perspektive žena koje „žive“ hidžab ali i sa stručne vjerske strane o njegovoj ulozi.

2016. godine na Svjetski dan hidžaba organizirana je književna večer sa Ammarom Šabić Langić u Narodnoj knjižnici i čitaonici.
2017. godine u Sisku je Vijeće žena MIZ Sisak dan hidžaba obilježilo obilaskom starijih i nemoćnih sisačkih džem'atlijki od strane žena koje su to činile noseći hidžab.

U četvrtak, 01.veljače/01. februara gošća sisačkog Medžlisa i Vijeća žena MIZ Sisak bila je prof.Šuhra Terzić, koordinator za ženski aktvizam Muftijstva bihaćkog koja je održala nadahnuto predavanje o „življenju“ hidžaba u svakodnevnom životu davajući vrlo važne poruke kako je „hidžab ambasador ili najbolji reprezent žene i djevojke muslimanke u društvu“ koji je predstavlja u najboljem svjetlu; njezin karakter, odgoj, stil i način života.

Sisački Medžlis bio je ispunjen različitom dobnom strukturom žena, djevojaka, a predavanju i druženju žena u Sisku odazvale su žene iz V.Kladuše koje su imale želju da se po prvi put upoznaju i bolje povežu sa Vijećem žena MIZ Sisak „Nahle“.

Nakon jacije-namaza Vijeće žena MIZ Sisak u prostorijama divanhane organiziralo je i pripremilo druženje i sijelo koje je poslužilo za razmjenu mišljenja, ideja, uspostavljanje novih poznanstava i prijateljstava.

Čestitamo Vijeću žena MIZ Sisak „Nahle“ koje u kontinuitetu obilježava ovaj dan te promovira i okuplja se oko vrijednosti vjere i identiteta žene muslimanke.

Vijeće žena MIZ Sisak „Nahle“

 

Image Gallery

{gallery}6848{/gallery}
Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB