Logo
Printaj ovu stranu

BiH samo u 2019. godini dobila 30 novih hafiza

, Objavljeno u Islamske teme Istaknuto

BiH trenutno ima 440 hafiza Časnog Kur'ana, a samo u 2019. godini dobili smo novih 30 hafiza, izjavio je danas Ibrahim Ahmetagić, šef Odjela za posebe vjerske programe Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BIH.

„To je najveći broj u odnosu na ostale islamske zajednice u zemljama Balkana, izuzev Turske. To se nikada ranije nije desilo u historiji“, kazao je Ahmetagić gostujući u Jutarnjem programu Radija BIR, najavljujući 14. Takmičenje u hifzu Kur'ana i hadisa, koje će 7. i 8. septembra biti održano u Studentskom centru IZ u Sarajevu.

Naglasio je da je riječ o broju hafiza koji su ispit polagali pred komisijom Rijaseta IZ, a kojeg je ocijenio iznimno teškim, jer se 15 dana polaže učenje po dva džuza dnevno.

Ahmetagić je ovom prilikom podsjetio da je i prije agresije na BiH održano nekoliko takmičenja, ali da se tek nakon rata, uz podršku raznih sponzora, počelo sa ozbiljnijim pristupom u organizaciji takmičenja.

Ali, prema njegovim riječima, ne smijemo zaboraviti činjenicu da se u BiH već pet vijekova uče mukabele, koje su svojevrsna smotra i takmičenje u hifzu, s tim da se ne proglašava pobjednik.

„Tu su svi pobjednici i oni koji uče i oni koji dođu kao slušaoci“, kazao je Ahmetagić, ocijenivši kako je organizirani i instucionalni pristup, uz primjenu novih tehnika, svakako polučio rezultate, o čemu govori današnji broj hafiza, ali i njihova prosječna starost.

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB