Logo
Print this page

Instalacija ispred Međunarodnog suda pravde: Pravda za BiH

, Published in Magazin

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević postavio je umjetničku instalaciju ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu, s ciljem da se istraže posljedice embarga Ujedinjenih nacija (UN) na uvoz oružja u BiH u toku posljednjeg rata.

Instalacijom Dervišević poručuje da  svaki narod ima pravo na samoodbranu i da mu to pravo niko ne može ugroziti, te da su genocid, etničko čišćenje, masovna hapšenja, fizička i psihička zlostavljanja, silovanja, ranjavanja, otuđivanje i uništavanje imovine samo neke od posljedica primjene embarga.

On smatra da će se pokazati da UN, primjenom embarga, na terenu nije bio neutralan faktor.

Kaže kako se nada da narod BiH više nikada neće biti ovisan od tuđih odluka, već da će pronaći rješenje da se vlastitim kapacitetom i ljubavlju prema istini, pravdi i BiH, radi na očuvanju i razvoju Bosne i Hercegovine.

"Budimo pravedni, jer samo istina i pravda predstavljaju put ka istinskom miru. Budimo pravedni i prema drugom. Pravda za sve, svi za pravdu, pravda za Bosnu i Hercegovinu", dodao je Dervišević.

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević rođen je 1972. u Sarajevu, a trenutno živi i radi u Holandiji. Školovao se pri Visokoj školi primijenjenih umjetnosti u Utrehtu i Likovnoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. U periodu 1994. - 2004. studirao je na odsjecima arhitekture, likovne umjetnosti i nastavničkom odsjeku. Diplomirao je 2000. kao likovni umjetnik smjer kiparstvo, a 2004. na nastavničkom odsjeku i stekao zvanje docent likovne umjetnosti. 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB