Logo
Print this page

"U đul-bašti": Šefćet Hamidović Ringo

, Published in Najave Featured

Gost novog izdanja emisije "U đul-bašti" je vokalni interpretator Šefćet Hamidović Ringo.

Hamidović je rođen 1957. godine u Sjenici. Kao učenik gimnazije, sa prijateljima je osnovao vokalno-instrumentalni bend "Albatrosi", u kojem je svirao bubnjeve. Kako su u to vrijeme bili popularni "Bitlsi", dobio je nadimak "Ringo" po njihovom bubnjaru Ringo Starru. Tokom studentskih dana upoznao je tekstopisca Branka Miloševića koji je utjecao na njega da se počne baviti narodnom muzikom.

Tako je 1984. godine je snimio svoju prvu ploču uz orkestar Radojke i Tineta Živkovića koja je odredila njegov put interpretatora narodne muzike.

Hamidović je uzeo učešće u regionalnim show programima u kojima je na najbolji način predstavljao našu narodnu pjesmu i osvojio značajna priznanja i pohvale za interpretaciju.

Sarađivao je sa orkestrom Muzičke produkcije BHRT-a sa kojim je snimio dva kompakt diska sa narodnim pjesmama, najviše iz repertoara Safeta Isovića.

S posebnim pijetetom prisjeća se svoga pjevačkog uzora Safeta Isovića:

"Imao sam čast da se upoznam sa uglednim ljudima iz Beograda, doktorima i adovkatima, sa kojima je Safet bio prijatelj, a koji su mi govorili da je njima bio praznik kada je Safet dolazio u Beograd da pjeva. Duša me boli što je kod nas zaboravljen. Da je Safet pripadnik srpskog naroda, jedan grad u Srbiji bi nosio njegovo ime, ne trg, ne ulica, nego grad. I dan-danas na spominjanje njegovog imena ustaje se u Srbiji. Safet Isović je mnogo učinio za Bosnu i Hercegovinu, mnogo više nego bilo koji političar."

U emisiji se Hamidović prisjeća svoga djetinjstva protkanog narodnom pjesmom, ali i uspomena na tada još uvijek živu tradiciju sviranja gusala u muslimanskim selima Sandžaka na sijelima i "posecima".

Emisija "U đul-bašti" je na programu 03. novembra od 20 sati.

Emisiju priprema, uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB