Logo
Print this page

Naša južna baština: „Riječ kao lijek zauvijek - s Gackom do Mostara“

, Published in Najave

U današnjem izdanju emsije "Naša južna baština" pratimo  promociju poeme pod nazivom „Riječ kao lijek zauvijek - s Gackom do Mostara“ autorice Jasmine Demirović. Na taj način pokušavamo podsjetiti naše slušaoce da je i Gacko dio Bosne i Hercegovine da je i Gacko teritorij Bosne i Hercegovine, da ima svoje junake, da ima svoje pjesnike, historičare, da ima svoju bogatu povijest koju želimo otrgnuti od zaborava.

Knjigu - poemu o gatačkim šehidima, borcima i golgotama kroz koje su prošli Bošnjaci Gacka tokom agresije i nakon nje pod nazivom  pored autorice promovirali  su književnik Mustafa Smajilović, profesor Karađozb-begove medrese Meadin Mrndžić i moja malenkost. Odluka da se prihvatim pisanja recenzije i promoviranja knjige Jasimine Demirović je jedna od mojih zavičajnih obaveza, jedan od načina da još jednom sebi ali i svima koji me poznaju kažem koliko volim i na koji način sam odan užem zavičaju, prostoru istočne Hercegovine od kojeg su skoro svi digli ruke.

Promociju su organizirali Medžlis Islamske zajednice Gacko i Regionalni odbor SDA za istočnu Hercegovinu. Tim povodom o poziciji gatačkih muslimana u aktuelnom društvenom trenutku ali i o iskušenjima kroz koja su prolazili na samom početku promocija prisutnima se obratio u ime organizatora Ismet Čampara.

Hasan Eminović

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB