Logo
Print this page

Intervju sa Asmawati Abdurrahman: Palestina je i naša odgovornost

, Published in Tekstovi i kolumne Featured

Za portal radija "BIR" govorila je novinarka Nacionalnog radija Indonezije Asmawati Abdurrahman.

Indonezija je država sa najvećom muslimanskom populacijom na svijetu. Islam se u toj zemlji počeo širiti od XIII stoljeća, kada su muslimanski trgovci ostvarili prve kontakte sa indonežanskim stanovništvom. Već u XVI stoljeću islam je postao dominantna religija u Indoneziji. Indonežani su veoma ponosan narod koji je u XX stoljeću ojačao svoju nacionalnu svijest i oslobodio se nizozemske okupacije. Prema popisu stanovništva iz 2010. godine, 87,2% indonezijske populacije čine muslimani, a ukupan broj muslimana iznosi oko 225 miliona. Muslimanska populacija je najvećim dijelom koncentrisana u regionu Jave, Sumatre, Sulawesa, Kalimantana i sjevernog Malukua. Stanovnici ove zemlje prihvatili su islam punim srcem i nastoje se pridržavati islamskih propisa u svakodnevnom životu. Prije 13 godina jedine građevine koje su preživjele snažan cunami u Banda Acehu bile su džamije čije su fotografije obišle svijet.

Razgovarali smo sa Asmawati Abdurrahman, profesoricom i novinarkom Nacionalnog radija Indonezije koja nam je ispričala kakav je trenutni položaj muslimana u ovoj zemlji.

Razgovarao: Mirsad Ovčina

Kakav je položaj muslimana u Indoneziji danas?

Kao što je svima poznato, Indonezija je zemlja sa najvećom muslimanskom populacijom u svijetu. Uzevši u obzir tu činjenicu kao i to da činimo većinu u našoj zemlji, mi smo veoma tolerantni prema svim pripadnicima drugih religija koji sa nama žive. Mi ne ističemo da smo većinski narod, jer ne želimo da se drugi narodi osjećaju ugroženim. Indonezija je etnički, ali i lingvistički vrlo raznolika zemlja sa više od 300 različitih nacionalnih etničkih skupina. Pored muslimana, tu žive kršćani, katolici i protestanti, zatim budisti i pripadnici brojnih drugih religija. Muslimani, kao najbrojnija populacija žive sa pripadnicima drugih religija u miru i harmoniji. Prisutni smo u svim sferama života, od parlamenta, vlade, do područja ekonomije, biznisa i turizma. Mnogi muslimani su posebno uspješni u grani turizma, gdje obnašaju visoke funkcije sa značajnim rezultatima. Iako su muslimani uspješni u ekonomiji, oni se još uvijek bave manjim biznisom koji ne pripada većim ekonomijama i korporacijama. Zbog toga, naš cilj je da se više fokusiramo na ekonomsku strategiju u narednom periodu i naša će zadaća biti da promijenimo trenutnu situaciju i da budemo uspješniji i u ekonomiji.

Koji su problemi sa kojima se susreću muslimani u Indoneziji?

Pa, problemi su isti sa kojima se susreću muslimani i u svim drugim državama u svijetu. Naprimjer, imali smo problema zbog različitih mišljenja o nastupu ramazana. Za jedan dio populacije ramazan je počinjao dan ranije, dok je za druge nastupao dan poslije. Međutim, od prošle godine mišljenja oko nastupa ramazana su se usaglasila i mi smo veoma sretni zbog toga, jer zajedno uživamo u ibadetu. Drugi problem muslimanske populacije u Indoneziji je taj što još uvijek nismo dostigli visoki nivo u edukaciji koji bi željeli. U gradskim sredinama je situacija mnogo bolja, nego u ruralnim područjima.

Iako je Indonezija zemlja sa najvećom muslimanskom populacijom, ona je vrlo zanimljiva kršćanskim misonarima i brojnim kršćanskim organizacijama. Je li i aktivnost kršćanskih misionara jedan od izazova u vašoj zemlji sa kojima se susrećete?

Tako je. Islamska ulema u Indoneziji i mnogi islamski učenjaci mišljenja su da se u Indoneziji trenutno odvija proces kristijanizacije stanovništva i da je on u progresu. Lično smatram da se ovaj proces događa zbog ekonomskih i finansijskih razloga stanovništva. Kada se uporede resursi kojima raspolažu kršćanski misionari sa resursima kojima raspolaže islamska ulema, jasno je da su islamski misonari u dosta slabijem položaju. Onim porodicama koje su lošeg materijalnog stanja, mnoge kršćanske organizacije nude svoju materijalnu i finansijsku pomoć ili pomoć u hrani, te zbog toga takva populacija i prihvata kršćanstvo. Ova pojava je najvećim dijelom prisutna u ruralnim područjima. Međutim, kršćanski misionari koriste također i bolnice, škole i staračke domove. U većim gradovima, gdje su pacijenti u bolnicama, mnoge takve organizacije obilaze te ljude i nude im svoju pomoć. Ove teme nisu prisutne u medijima. Većina uleme ne govori o ovoj pojavi, ali pojedini učenjaci govore o tome. Naša ulema nas uči kako biti bolji čovjek, kako biti bolji musliman, tako da ove teme nisu mnogo prisutne kod naše uleme.

Džamija Istiqlal, Jakarta

Šta nam možete reći o da'wi koju pronosi vaša ulema?

Naša ulema vrijedno radi i ulaže velike napore da islam doprije do svih područja Indonezije, a tu spadaju i zabačena mjesta kao i otoci kojih ima više od 13 hiljada. Ulema šalje mnoge učenjake u udaljena područja da podučavaju stanovništvo islamu. U Jakarti, gradu koji ima više od 10 miliona stanovnika, vjerski život je na visokom nivou i tu možete mnogo naučiti o islamu. Vjerujem da vam je poznato da u Jakarti imamo Istiklal džamiju koja može primiti više od 120 hiljada klanjača, što je čini najvećom džamijom u jugoistočnoj Aziji. Razlika između sela u provincijama i gradskih sredina je ogromna kada je u pitanju edukacija. Predavanja i posjete islamskih učenjaka u selima nisu česta. U selima možete prisustvovati predavanju jednom u tri mjeseca. Međutim, situacijama u gradovima je mnogo bolja, islamski sadržaji su raznovrsniji i tu možete da vršite izbor u edukaciji.

Neposredno nakon Trumpove odluke o priznavanju Kudsa kao glavnog grada Izraela, u Jakarti su održani protesti sa više od 80.000 ljudi, dok su potpredsjednik Jusuf Kalla i Vijeće indonezijske uleme pozvali na bojkot američke robe. Iako je Indonezija smještena na dalekom Istoku, vaše prisustvo u svjetskim temama koje se tiču islamskog ummeta je evidentno i vi ste vrlo blizu kada se napadaju i optužuju drugi muslimani u svijetu.

U pravu ste. Indonezijski narod je veoma koncentirsan na sve probleme koji pogađaju ummet, a posebno smo fokusirani na Palestinu. Možda mi ne možemo mnogo toga uraditi, jer smo daleko, ali možemo svijetu poručiti da ono što se događa u Palestini, ne može se nastaviti. Vrlo često muslimani u Indoneziji učestvuju u raznim oblicima pomoći za palestinski narod i drugu muslimansku populaciju u svijetu.

Mirni protesti, Jakarta

„Vrlo često na socijalnim mrežama budu postavljena pitanja „Zašto to činite za Palestinu? Vi ste mnogo daleko! Vi možete pomoći muslimanima u Indoneziji u njihovoj edukaciji!“ Mi na to odgovaramo: „Da, u pravu ste, ali Palestina je i naša odgovornost, kao i odgovornost svih drugih muslimana!“

„U tom smislu, mi moramo dati svoj glas i uraditi nešto po tom pitanju i mi ćemo nastavljati pružati podršku Palestincima koliko budemo u mogućnosti. Naravno, naša braća i sestre iz Palestine biće uvijek u našim dovama.“

Radio BIR

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB