Logo
Print this page

"U đul bašti": Sjećanje na pjesnika Safeta Kafedžića (1910-1983.)

, Published in Najave Featured

Novo izdanje emisije "U đul-bašti" posvetili smo književniku Safetu Kafedžiću.

Safet Kafedžić (Sarajevo, 1910 – Sarajevo, 1983.) bio je dramski pisac, humorista, književnik i pjesnik. Od rane mladosti pisao je poeziju. Popularnu monodramu "Po suncu ti meni hodio", te šaljive komade "Džafer-begov jemin" i "Čaršijska posla" napisao je za Prosvjetno i kulturno društvo muslimana "Gajret", čiji je bio član.

Njegove drame su izvođene u Narodnom pozorištu Sarajevo od 1943. godine. Kafedžića su komunističke vlasti zatvarale više puta, najčešće na "pet godina strogog zatvora". Kako svjedoči njegov sin Ahmed – "optužen je da je pomagao okupatore, jer su se njegova djela prikazivala u pozorištu za vrijeme okupacije".

Nakon 20-godišnje političke robije, po izlasku na slobodu 1965. godine, potvrđuje se kao pisac stihova za pjesme koje su se naslanjale na tradicionalnu muslimansku gradsku pjesmu – sevdalinku. Kao humorista, bio je angažovan u svojstvu saradnika Radio-Sarajeva. Mnoge od njegovih pjesama su pokradene i prepjevane, mnoge se smatraju narodnim blagom, a njegovo djelo nikada nije cjelovito istraženo. Pjesme koje smatramo narodnim, poput "Koliko je širom svijeta", "Safa", "Kulu gradim, vihor je obara", "Oči moje (kletvom bih vas kleo)" izašle su iz pera Safeta Kafedžića.

Kafedžić je napisao više od 300 pjesama koje su se svojom tematikom naslanjale na sevdalinku. Njegove pjesme pjevali su vrhunski interpretatori: Zaim Imamović, Safet Isović, Nedžad Salković, Nedeljko Bilkić, Meho Puzić, Zora Dubljević, Zehra Deović, Muhamed Mujkanović i mnogi drugi.

Predivni stihovi Safeta Kafedžića našli su svoje mjesto u nezaboravnim melodijama Ismeta Alajbegovića Šerbe, Zaima Imamovića, Jovice Petkovića, Radojke Živković i drugih.

Kafedžić je svojim stilom pisanja bio unikatan, te je dobio nadimak "Bosanski Jesenjin".

Čuvena njegova pjesma "Kraj pendžera Jusuf stari" završava pohvalom melanholijii:

"Šta je život, par koraka,

od avlije do sokaka,

kratak, kaljav put.

Šapće Jusuf mutna čela,

niz obraz mu suza vrela

kanu na dlan žut."

Sarajevo i Bosna i Hercegovina nisu se odužili velikanu našeg narodnog stvaralaštva. U glavnom gradu ne postoji ulica sa njegovim imenom, niti spomen-ploča na kući u današnjoj Mandžinoj ulici na Bjelavama, u kojoj je proveo svoj život.

Djelo Safeta Kafedžića izloženo je u stalnoj postavci u Art kući sevdaha u Sarajevu.

O Kafedžićevom stvaralačkom opusu u emisiji govori njegova snaha Fatima Kafedžić.

Emisija "U đul-bašti" je na programu 06. oktobra od 20 sati.

Emisiju uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB