Logo
Print this page

"U đul-bašti": Tebi pjevam, Bosno moja mila

, Published in Najave Featured

Ovonedjeljno specijalno izdanje emisije "U đul-bašti" posvetili smo rođendanu naše domovine, Danu državnosti Bosne i Hercegovine.

Prije 76 godina, u noći 25. i 26. novembra 1943. godine u Varcar Vakufu, svega nekoliko desetina kilometara od njemačkog garnizona u Banjoj Luci, održano je Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine na kojem je donešena odluka o izgradnji Bosne i Hercegovine kao države i ravnopravne federalne jedinice u okviru jugoslavenske federacije.

U rezoluciji koja jasno pokazuje opredjeljenje da Bosna i Hercegovina bude posebna i ravnopravna sa drugima u novoj Jugoslaviji između ostalog stoji:

Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko pretstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine učestvovaće ravnopravno sa ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije.

Na ovaj način, Bosna i Hercegovina je nakon 463 godine obnovila svoju državnost. Odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a potvrđene su na Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu od 29. novembra 1943. čime je Bosna i Hercegovina postala šesta federalna jedinica u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji koju je činilo 5 naroda.

U emisiji slušamo pjesme posvećene našoj domovini u interpretacijama naših najpoznatijih interpretatora.

Emisija "U đul-bašti" je na programu u nedjelju, 24. novembra od 20 sati.

Emisiju priprema, uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

ŽELIMO VAM SRETAN DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB