Logo
Print this page

Islamska zajednica donira deset hemodijaliznih aparata kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u BiH

, Published in BiH Featured

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini, shodno svom trajnom opredjeljenju ka dobrotvornom radu, doniraće deset hemodijaliznih aparata kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u BiH.

Donaciju vrijednu 200.000 KM Islamska zajednica realizira putem Vakufske direkcije, a u saradnji s dugogodišnjim partnerom Fondacijom El Nedžat iz Kuvajta, saopćeno je danas novinarima u Sarajevu.

U prvoj fazi projekta, koja počinje danas i traje do 26. novembra, biće podijeljeno šest hemodijaliznih aparata. Po jedan aparat dobiće Dom zdravlja Visoko, Kantonalna bolnica Zenica, Kantonalna bolnica “Irfan Ljubljankić“ u Bihaću i Opća bolnica Tešanj, a dva aparata Univerzitetsko-klinički (UKC) centar Tuzla.

 „Proteklih dana bili smo svjedoci protesta velikog broja hemodijaliznih pacijenata širom BiH i upravo motivisani njihovim potrebama, Vakufska direkcija je, u konsultaciji s reisul-ulemom Husein ef. Kavazovićem i uz pomoć svojih partnera iz Kuvajta odlučila obezbijediti sredstva za nabavku deset hemodijaliznih aparata i uručiti ih našim kliničkim centrima“, izjavio je za Radio BIR Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije.

On je pojasnio da je riječ o vakufskim sredstvima koja su namijenjena isključivo za nabavku ovih aparata, te podsjetio da su vakufi uvijek bili u službi pomoći onima kojima je ona potrebna.

„Na ovaj način Islamska zajednica je još jednom pokazala da ima osjećaj za najosjetljivije“, dodao je Zajimović.

Asmir Neimarlija, stručni saradnik za projekte Vakufske direkcije, danas je najavio da bi preostala četiri aparata trebala bi biti podijeljena najkasnije do kraja godine.

„Ova skromna donacije će sigurno doprinijeti da se pacijentima olakša“, kazao je Naimarlija, zahvaljajući donatorima i vakifima koji su omogućili da ovaj projekat bude realiziran.

Muhammed el-Ensari, direktor Fondacije El Nedžat, istakao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što u ime Kuvajta može pomoći bratskom narodu u BiH.

“I u budućnosti ćemo kroz ovaj, ali i slične projekte, širom BiH nastojati da olakšamo život svima onima koji se obrate. Ono što posebno želim istaći je da je ovo skroman doprinos i poklon Kuvajta i njegovih stanovnika, na čelu sa emirom i organizacijom koju predstavljam, povodom Dan državnosti BiH, koji je za dva dana“, rekao je El-Ensari.

Pomoćnik direktora Kantonalne bolnice Zenica dr. Kasim Hadžić govorio je o značaju hemodijaliznih aparata za pacijente, te naglasio da u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) trenutno ima oko 180 hroničnih bolesnika, koji život održavaju pomoću ovih aparata.   

“Radimo to na četiri punkta. Imamo centralni dijalizni centar u bolnici i tri punkta u okolnim gradovima. To je u Visokom, Kaknju i Žepču, a sve u svrhu da što više olakšamo i približimo našim pacijentima ovu vrstu usluge. Trudimo se da imamo dovoljan broj ispravnih aparata za ovu vrstu usluge. Međutim, kada znamo da oni imaju svoj radni vijek, koji se mjeri čak u broju radnih sati, onda je jasno da je potrebno često zanavljanje aparata. Naravno, što je aparat noviji usluga je sigurnija, a naši pacijenti zadovoljniji“, pojasnio je Hadžić.

Također istakao je da u BiH zdravstvene ustanove često nemaju finansijska sredstva da bi nabavili potrebne medicinske aparate, pa je stoga donacija IZ u BiH jako važna za Kantonalnu bolnicu Zenica, koja je dobila dva aparata, od kojih će jedan biti postavljen u zeničkoj bolnici, a drugi u Visokom.

Predviđeno je da hemodijalizni aparat Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić budu uručen sutra, a da jedan aparat Općoj bolnici Tešanj i dva aparata UKC Tuzla budu uručeni 26. novembra.

 

 

Image Gallery

{gallery}10027{/gallery}
Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB