Logo
Print this page

Osnovano udruženje halal industrije u Privrednoj komori FBiH

, Published in BiH
Ilustracija Ilustracija

Udruženje Halal industrije pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine osnovano je danas u Sarajevu, gdje je održana osnivačka skupština, saopćeno je iz ovog udruženja.

Udruženje okuplja više od 50 Halal certificiranih kompanija iz Bosne i Hercegovine.

- Artikulisat će i zastupati interese članica u odnosu na otvorena pitanja koja se tiču uređenja halal tržišta u našoj zemlji te otvaranja novih tržišta i realizaciju potencijalnih investicijskih projekata u BiH - ističu u Udruženju.

Navode da će u fokusu rada biti kreiranje pozitivnog privrednog ambijenta, edukacija, promocija i podizanje svijesti javnosti o važnosti halal kvalitete kako za proizvođače, davaoce  usluga, tako i za distributere i kupce.  

Udruženje će aktivno raditi na uspostavljanju međunarodne saradnje sa sličnim udruženjima i asocijacijama.

Za predsjednika Udruženja je na osnivačkoj skupštini izabran Adis Hasaković, a za potpredsjednike Merima Dževdetbegović i Nedžad Biberović.

U Odbor Udruženja kao glavni operativni organ su imenovani predstavnici kompanija: Klas d.d.Sarajevo, Vispak.d.d. Visoko, Akova Impex d.d. Sarajevo, Menprom d.o.o Tuzla, Meggle d.o.o. Bihać, Ledo d.o.o. Čitluk, Bosnet Group d.o.o. Sarajevo, Bimal d.d. Brčko, Brojler d.o.o. Sarajevo, GHB Invest/ SAHAF, BBI banka d.d. Sarajevo i Agencija za certificiranje Halal kvalitete BH.

- Osnivanjem ovog udruženja, Agencija za certificiranje Halal kvalitete je dobila jakog partnera za afirmaciju i razvoj halal industrije u cjelosti - rekao je Amir Sakić, direktor te agencije.

Potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić je istaknuo da je Komora prepoznala potrebu privrednika za osnivanjem ovog u regionu jedinstvenog udruženja te da je ono otvoreno za sve Halal certificirane kompanije.

Na osnivačkoj skupštini Udruženja podršku su izrazili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za promociju stranih investicija FIPA te Vanjskotrgovinske komore BiH.

(Fena)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB