Logo
Print this page

"Svjedok vremena – 80 godina Takvima" izložena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci još dva dana

, Published in BiH

Izložbu "Svjedok vremena – 80 godina Takvima (1934-2014)" autora mr. Osmana Lavića, moguće je pogledati u holu Gazi Husrev-begove biblioteke još dva dana- potvrdili su za Radio BIR iz bibilioteke.

Izložba je bila otvorena tokom mjeseca aprila, svakim radnim danom od 8:00 do 18:00, te subotom od 8:00 do 15:00 sati.

Izložba je upriličena povodom obilježavanja 80-te godišnjice kontinuiranog štampanja godišnjaka Takvim. Tretira dokumente i artefakte korištene za izradu kalendara i štampanje godišnjaka Takvim u izdanju Udruženja ilmijje, odnosno Rijaseta IZ-e.

Na izložbi su predstavljeni rukopisi iz oblasti astronomije koji su služili kao udžbenici u medresama. Među njima ističemo kalendarski dio takvima od 958/1551. do 1028/1619. godine. Nazivi mjeseci u ovom takvimu su pisani bosanskim jezikom (lipanj, srpanj, itd.), što je jasna potvrda da je takvim već polovinom XVI stoljeća služio potrebama lokalne zajednice u Bosni. Među izloženim predmetima posjetioci mogu vidjeti i pomagala koja su se u muvekithanama koristila za izradu takvima. Izloženi su Rub-tahta ili astrolab, ručna izrada prvog muvekita Gazi Husrev-begove muvekithane Saliha Sidkija Hadžihusejnovića iz 1866. godine, zatim manji durbin za promatranje nebeskih tijela, sunčani sat s busolom, te astrološki kvadrant koji je služio za izradu takvima na duži period (tzv. vječni takvimi). Kuriozitet izložbe predstavlja Takvimski sat, promjera 60 cm koji je izrađen 1905. godine u Istanbulu za potrebe sultanskog dvora sultana Abdulhamida II (1876-1909).

U nastavku izložbe nalaze se kalendari koji su u Bosni i Hercegovini objavljivani prije Takvima Islamske zajednice, kao što su Salname osmanskog i austrougarskog perioda, kalendari Bajraktar, Mearif, Mekteb-salnama, i Kalendar Gajreta.

Centralno mjesto izložbe zauzima godišnjak Takvim, izložen hronološkim redom od prvog broja iz 1934. do posljednjeg, štampanog 2015. godine.

Izložba je obogaćena i panoima postavljenim uz izložbene vitrine koji tekstom i slikom pružaju dodatne informacije o svim izloženim artefaktima.

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, često organizuje izložbe putem kojih našoj kulturnoj javnosti predstavlja segmente bibliotečkih materijala koje baštini u svojim fondovima.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB