Logo
Print this page

Postignut dogovor u stabilizaciji isporuke gasa iz Rusije u BiH

, Published in BiH Featured
Postignut dogovor u stabilizaciji isporuke gasa iz Rusije u BiH Reuters

Dogovor o stabilizaciji u isporuci gasa iz Rusije, tj. obezbjeđenju potrebnih količina ovog energenta je postignut, saopšteno je iz kompanije Energoinvest d.d. koja se bavi uvozom ovog energenta u Bosnu i Hercegovinu.


"U skladu sa ugovornim obavezama, naša kompanija kao uvoznik gasa za BiH, je obezbjedila potrebne količine gasa za Sarajevo", saopšteno je iz kompanije Energoinvest.

Podsjećamo da su isporuke gasa bile ograničene iz razloga što u dugoročnom ugovoru ponuđenom Energoinvestu prije pet godina, a koji Energoinvest nije pristao da potpiše, stoji upravo član u kojem se kaže  da će potrošnja, odnosno isporuka biti ista tokom cijele godine.

"Po tome, zimi i ljeti dobijali bi po 913 hiljada metara kubnih, što je nedovoljno i iz tog razloga smo mi nominirali količinu od 300 miliona kubnih metara godišnje. Energoinvest nije potpisao, niti prihvatio taj uslov, ali Gazprom taj član primjenjuje, jer su sve ostale države u okruženju potpisale takav dugoročni ugovor. Sa ruskim partnerom je dogovoreno da će se u zimskom periodu povećati isporuke gasa u skladu sa potrebama potrošača u BiH", saopšteno je iz Energoinvesta.

Smanjen dotok ruskog gasa u BiH uzrokovao je smanjenje isporuke ovog energenta kompaniji KJKP Toplane Sarajevo, zbog čega je dio stanova u glavnom gradu imao problema s grijanjem.


(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB