Logo
Print this page

Salkić upućuje rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici Narodnoj skupštini RS-a

, Published in BiH Featured

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske, izjavio je danas da je odlučio da u parlamentarnu proceduru uputi rezoluciju o osudi genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN Srebrenica u julu 1995. godine.

"Očekivao sam da će ovu rezoluciju u Narodnu skupštinu RS uputiti predsjednik entiteta (Milorad Dodik) s obzirom da je posjetio memorijalni kompleks u Potočarima i uvjerio se u razmjere zločina i onoga što se tamo desilo. Obzirom da predsjednik to nije smatrao za potrebnim ja sam odlučio da to učinim kao potpredsjednik, svestan svih okolnosti i situacija koje mogu nastati nakon podnošenja ove rezolucije i upućivanja u Narodnu skupštinu", rekao je Salkić.

On kaže da "smatra primjerenim da nakon 20 godina od genocida koji je počinjen u Srebrenici, nakon presuda Međunarodnog suda pravde, nakon presude po tužbi BiH protiv Jugoslavije u kojoj je takođe rečeno da je u Srebrenici počinjen genocid nad bosanskim muslimanima od strane dijelova voske i policije Republike Srpske i nakon mnogobrojnih presuda za pojedinačnu odgovornost kada je u pitanju zločin, genocid u Srebrenici, da je primjereno da Narodna skupština kao najviše zakonodavno tijelo u ovom entitetu usvoju ovu rezoluciju, priključi se Evropskom parlamentu koji je usvojio rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, priključi se parlamentima velikog broja zemalja u svijetu koje su osudile genocid u Srebrenici i ispuni svoju civilizacijsku obavezu da osudi ono što se desilo na njenoj teritoriji".

Salkić očekuje da će ova Rezolucija biti na dnevnom redu prve naredne sjednice Narodne skupštine RS i da će poslanici glasati po svojoj savjesti.

"Uvjeren sam, a mogućnosti su dvije da budete za ili protiv osude genocida koji je počinjen u Srebrenici. U ovoj rezoluciji govori se i o osudi svih ostalih zločina koji su počinjeni u BiH, izražava se pijetet i dužno poštovanje spram svih porodica i žrtava koje su se desile u BiH i na kraju se izražava duboko uvjerenje da se ovom Rezolucijom doprinosi miru, stabilnosti, pomirenju i pozivamo da izvršimo personalizaciju ratnih zločina kako bi smo skinuli kolektivnu odgovornost sa bilo kog naroda", kazao je Salkić.
(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB