Logo
Print this page

Svečano otvoren Naučni centar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u Novom Pazaru

, Published in BiH

Svečanom sjednicom Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, u povodu četvorogodišnjice osnivanja Bošnjačke akademije nauka i umjetonosti, zvanično je otpočeo sa radom Naučni centar BANU u Novom Pazaru. 

Zdanje Naučnog centra, kapaciteta 2.000 metara kvadratnih, nalazi se u predgrađu Novog Pazara. Nakon okončanja građevinskih radova i opremanja, stavljeno je na raspolaganje prvoj naučnoj ustanovi ove ak​ademije.

 
Na svečanoj sjednici predstavljen je prvi broj časopisa Glasnik BANU u kome su se članovi Akademije predstavili svojim autorskim radovima.

Razmatarjući stanje bošnjačke nacije, Skupština Akademije izrazila je zabrinutost za političku poziciju države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda te zatražila od političkih predstavnika Bošnjaka ozbiljnost i odgovornost u predstavljanju naroda, kako bi se zaustavila dalja destrukcija bošnjačkih nacionalnih državnih interesa.

Na radnoj sjednici Skupština BANU usvojila je odluku o formiranju odjeljenja Akademije i odluku o imenovanju rukovodilaca tih odjeljenja:
- Odjeljenje za bosanski jezik i književnost: Hasnija Muratagić Tuna,
- Odjeljenje za historiju: Smail Čekić,
- Odjeljenje prirodno-matematičkih nauka: Emin Sofić,
- Odjeljenje za kulturologiju: Mehmed Akšamija,
- Odjeljenje za islamsku misao: Mustafa Cerić,
- Odjeljenje za političku misao: Enver Halilović.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB