Logo
Print this page

(AUDIO) Fikh i fikhska nauka: Nema reforme ibadeta!

, Published in BiH Featured

Poslušajte prvo izdanje naše nove emisije Ibadet – veza sa Stvoriteljem! Emisiju realizujemo u saradnji sa našim redovnim gostom dugogodišnjim profesorom fikha u Gazi Husrev-begovoj medresi Mustafom Sušićem.

U prvom izdanju nove emisije radija BIR, u petak 12. juna od 15:30h, pokušali smo pojasniti osnovne fikhske pojmove, poput fikha i ibadata, pojasniti strukturu i klasifikaciju fikhske nauke i pojmove vadžiba, farza, i ostalih kategorija ljudskih postupaka, uz poseban osvrt na stavove naše hanefijske pravne škole.

Također, u prvom izdanju emisije "Ibadet – veza sa Stvoriteljem" prof. Sušić je odgovarao na zanimljiva pitanja:

Da li su namaz i molitva odgovarajući termini za salat?

Šta je haram kod nas, a šta u arapskom svijetu?

Šta je serdžada i zašto se tako naziva?

Zašto naša djeca agresivno bježe od zikra i tespiha?

Može li se klanjati stojeći u cipelama bez dva namaska rukna – farza, bez sedžde i sjedenja?

Da li je dozvoljena reforma namaza i ibadeta?

Mustafa Sušić je nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese, te odsluženja vojnog roka, studija, imamske službe u Trebinju, Dubrovniku i Sanskom Mostu, 1989. godine došao u Vjersko-prosvjetnu službu tadašnjeg Starješinstva IZ BiH, Hrvatske i Slovenije. Tamo je ostao do 1993. godine, do rekonstrukcije Islamske zajednice. Početkom rata, medresa je zakratko prekinula rad, koji je školske godine 1993./94. obnovila, te se pojavio problem nedostatka profesora fikha. Uprava medrese pronašla je profesora Sušića za taj predmet, što on nije mogao odbiti, jer u tom trenutku u Sarajevu niko nije bio sa tom kvalifikacijom. Zatim je prešao u medresu i počeo predavati fikh i kaligrafiju, sve dok ona nije ukinuta, a fikh je predavao do 2011. školske godine, kada je otišao u zasluženu penziju.

Emisija "Ibadet – veza sa Stvoriteljem" se emituje svakog petka od 15:30h na talasima radija BIR!

Urednik i voditelj Edin Spahić!

Radio BIR

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB