Logo
Print this page

Proširen sistem naplate na autocesti A1

, Published in BiH

Novootvorene dionice - Sarajevo zapad - Tarčin i Međugorje - Ljubuški uvedene su od danas u sistem naplate cestarina Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH.


Tako će se cestarina za dionicu Sarajevo zapad - Tarčin naplaćivati po modelu zatvorenog sistema, a za dionicu Međugorje - Ljubuški vrijedit će model otvorenog sistema naplate, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Pojašnjava se da se zatvoreni sistem naplate primjenjuje na dužini od 80 kilometara od Zenice do Tarčina i po smjernicama Evropske unije (EU) tretira se kao pravedan sistem naplate jer se cijena cestarine obračunava prema pređenom kilometru. Sistem je opremljen savremenim podsistemima kategorizacije i klasifikacije vozila, pa je eventualno neovlašteno/nepropisno korištenje autoceste sistemski onemogućeno.

Otvoreni sistem naplate cestarine podrazumijeva naplatu određene dionice prilikom prolaska kroz naplatno mjesto.

Već dvije godine u BiH se primjenjuje elektronska naplata cestarine, u otvorenom i zatvorenom sistemu naplate cestarine, i obavlja se preko elektronskog uređaja ACC TAG-a. Ovaj model omogućava korisnicima da bez zaustavljanja plaćaju cestarinu te nudi popust, odnosno bonus dodajuću 20 posto vrijednosti na dopunu ACC kartice.

Zakonska naplata i visina naknade za korištenje autoceste je regulisana Uredbom o naplati naknade za korištenje autoceste A1 ("Službene novine Federacije BiH", broj 50/12, 45/13.)

Prihodi ostvareni naplatom cestarine značajnim dijelom se koriste za finansiranje izgradnje novih kilometara autoceste, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB