Logo
Print this page

Ramazanski divani u Zenici: Predavanja i druženje na otvorenom tokom noći

, Published in Magazin Featured

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Kulturnog centra „Karneol" sinoć je u Zenici održano ramazansko druženje građana pod nazivom „Ramazanski divani“.

Zenica je tako pored Sarajeva jedini grad u Bosni i Hercegovini koji na ovakav način obilježava ramazanske noći.

Ova druženja se odvijaju svakog petka poslije teravih-namaza za vrijeme mjeseca ramazana na prostoru glavnog gradskog i u Staroj čaršiji, odnosno, samom centru Zenice.

Kenan Hodžić, koordinator Medžlisa islamske zajednice Zenica za ramazanske aktivnosti na ovom projektu rekao je za Anadolu Agency (AA) kako je ovo jedan novi sadržaj za sve vjernike kao i sve građane ovog grada.

„Medžlis Islamske zajednice Zenica odlučio je u saradnji sa KC 'Karneol' organizovati jednu ovakvu aktivnost kao što su 'Ramazanski divani', sadržaje obogaćene duhovnom muzikom, učenjem Kur'ana kao i predavanjima naših alima. Naši ljudi su željni duhovnog znanja kao i samog duhovnog uzdizanja“, rekao je Hodžić.

Hodžić je dodao kako je tokom mjeseca ramazana ovaj dio grada pun omladine, ali i starijih koji dolaze na teravih-namaz u obližnju Sultan-Ahmedovu džamiju te mnogi poslije obavljenih vjerskih obaveza dođu u obližnje kafiće te tu dočekaju sehur pa su odlučili da građanima ponude neke sadržaje. Napominje kako su odzivom građana pozitivno iznenađeni, a planira se i druženje za 27. noć mjeseca ramazana, noć Lejletu-l-Kadr za koju se vjeruje da se nalazi u posljednjoj trećini tog mjeseca, te da je to 27. noć koja je najvažnija u kalendaru muslimana.

Mubina Salkić, jedna od osnivača KC „Karneol“ iz Zenice rekla je kako je ovo jedan od načina prenošenja najbitnijih poruka svim građanima.

„Kulturni centar 'Karneol' je i prethodnih godina želio mjeseca ramazan obilježiti na neki način i ove godine smo uspjeli, zajedno sa Medžlisom IZ Zenica te sa našim sponzorima. Lijepo je vidjeti ovako veliki odziv ljudi, a cilj nam je prenijeti poruku univerzalnih vrijednosti koje su najbitnije i trebaju da budu u svima nama i da je prenesemo svim vjernicima ali i svim građanima“, rekla je Salkić.

Nada se da će ovakva druženja postati tradicija i narednih godina i napomenula kako je Zenica jedini grad pored Sarajeva koji ramazanske noći obilježava na otvorenom i na ovaj način.

„Ramazanski divani“ se sastoje od predavanja, koje je večeras održao hafiz Husejn ef. Čajlaković sa hafizom Mevludinom ef. Dizdarevićem, a okupljeni građani imali su priliku i da uživaju u nekoliko ilahija i sevdalinki izvedenih od strane hora Bedr te drugih izvođača. Građani Zenice pokazali su veliko interesovanje za ovaj događaj, s obzirom da se u obližnjim kafićima tražila stolica više.


(AA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB