Logo
Print this page

Ugovor između BiH i Islamske zajednice: IZ ne traži slobodan petak, već jedan sahat u tom danu

, Published in BiH Featured

U nedavnom intervjuu za magazin Stav reisu-l-ulema Husein Kavazović govorio je i o Prijedlogu ugovora između IZ-a u BiH i države, osvrnuvši se između ostalog i na negodovanje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je kazao da Ugovor daje veća prava muslimanima i da diskriminira ostale.

Reisu-l-ulema je podsjetio da su i Katolička i Pravoslavna crkva potpisale svoje ugovore s državom BiH, a da od Islamske zajednice niko nije tražio nikakvu saglasnost za to:

"Mi smo u dobroj vjeri pozdravili to potpisivanje, jer smo u tome vidjeli ostvarenje interesa ovih dviju crkvi i odraz njihove brige za vjernike. Ne bi bilo nimalo dobro uvlačiti druge vjerske zajednice u odobravanje ugovora kojeg će potpisati treća zajednica s državom Bosnom i Hercegovinom, jer samo ona ima pravo na autentično tumačenje učenja svoje vjere."

Ugovor s državom Bosnom i Hercegovinom Katolička crkva potpisala je 2006. godine, a BiH i Srpska pravoslavna crkva ugovor su potpisali 2007. godine. Potpisivanje ugovora između države i Islamske zajednice u BiH bilo je najavljeno 2013. godine ali su predstavnici RS u državnim institucijama sve blokirali i ta blokada traje i dalje.

Ko je zapravo diskriminiran u BiH pojasnio je sam Reisu-l-ulema:

"Mi, muslimani, bismo bili radosni, recimo, kada bi petak bio neradni dan, pa da i mi, baš kao naše komšije kršćani i Jevreji (koji subotom i nedjeljom idu u sinagogu i crkvu) možemo petkom otići u džamiju na džuma-namaz. Dok se to ne desi, mora nam se obezbijediti jedan sahat neplaćenog odsustva da obavimo džuma-namaz, što je naša vjerska dužnost prve kategorije."

Islamska zajednica u BiH ne traži slobodan petak (kako je to riješeno u nekim zemljama), već samo jedan sahat u tom danu, koji usto ne bi ni bio plaćen.

Džuma-namaz je jedna od strogih obaveza, farz, svakom punoljetnom i pametnom muškarcu muslimanu.

BIR.ba

Rate this item
(4 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB