Logo
Print this page

Reisu-l-ulema: Mostar mora biti u stanju zaštititi Bošnjake u Hercegovini

, Published in BiH Featured

Nakon Goražda reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović i direktori uprava Rijaseta IZ su u Mostaru održali radno-konsultativni sastanak na kojem su sa mostarskim muftijom Salem ef. Dedovićem glavnim imamima, imamima i predsjednicima medžlisa razgovarali o ulozi i djelovanju Islamske zajednice BiH u aktuenom trenutku.

„ Meni je jako drago da sam imao priliku čiti od imame koji djeluju u Hercegovini sa kakvim problemima se susreću i o rezultatima koje su ostvarili u svom poslovanju. Nije mi bilo drago čuti neka njihova zapažanja kada su u pitanju vjerska i nacionalna prava Bošnjaka na ovim prostorima, ne samo u Mostaru već i oko grada Mostara“ kazao je reisu-l-ulema Kavazović naglasivši kako smatra da se radi prvenstveno o pitanjima šire bosansko-hercegovačke političke zajednice.

Zabrinjava nas „kroatiziranje“ bošnjačke djece

Reisu-l-ulema je skrenuo pažnju na probleme, ne samo Mostara već  i Livno, Duvna, Čapljne, Stoca na sva ona mjesta gdje žive Bošnjaci, a koja nemaju pravo učiti svoj jezik u školama. „Naša djeca su u potpunosti tamo „kroatizirana“ i to nas zabrinjava. Naša kultura, naša tradicija je u opasnosti i ja odavde želim dići glas i kazati našoj političkoj zajednici da se Bošnjacima moraju osigurati prava koja su zagarantirana ustavom.  Mostar je za  nas bitan i važan, i Mostar mora biti u stanju zaštititi Bošnjake u Hercegovini“, poručio je reisu-l-ulema.

Skrenuo je pažnju na potrebu pružanja pomoći povratnicima  u istočnoj Hercegovini gdje je, kako je istakao, situacija poražavajuće, jer u pet općina istočne Hercegovine živi samo 300 ljudi. „To znači da je u potpunosti uspjelo etničko čišćenje tog prostora. Izuzev imama i Islamske zajednice  i nešto naših džematlija tamo nas više nema. Ista nas sudbina čeka i na drugim prostorima ako Bošnjaci ne budu obratili pažnju na svoju fizičku egzistenciju. Nju nije moguće ostvariti bez ekonomske podrške i bez očuvanja nacionalne kulture i tradicije, dakle onoga što mi jesmo, bez očuvanje naše vjere i svega onoga što jedan narod čini narodom“, podsjetio je reisu-l-ulema.

Sa dva druga naroda naći ćemo rješenje i za Bošnjake u Hercegovini

Opredijeljenost hercegovačkih imama tradicijskim vrijednostima i njihova predanost misijskom radu  uvjerilo je resu-l-ulemu da je to dobar znakom jer su svi oni  svjesni problema s kojima su suočeni.  „Vjerujem da ćemo sa druga dva naroda tražiti i uspjeti naći rješenje i za Bošnjake. Ne može se samo Bošnjacima upućivati zamjerke za stanje hrvatskog i srpskog naroda, moraju i oni čuti naše probleme koje imamo. Mislim da je to pošteno da jedni druge čujemo i da jedni drugima damo prava koja su ustavom zagarantirana, a ne da ih uzurpiramo i da ih samo za sebe zadržavamo“ podcrtao je reisu-l-ulema.

Nemoral podriva temelje našeg društva

Reisu-l-ulema je posebno zabrinut na stepen nemorala  u javnom prostoru na koji su mu ukazali imami. 

„Imami su ukazali na probleme i posljedice nemorala u našem društvu i to je ono što me zabrinjava kao reisu-l-ulemu. Traže od mene da upozorim  našu javnost na posljedice nemorala, kockarnica, razvrata, korupcije, besposličarenja u društvu. Tome cijela zajednica mora naći odgovor. Moramo ustati da to rješavamo. U ovoj državi postoje zakoni, ali nažalost ne poštuju se. Postoje zakoni da kod škola, džamija, kod javih ustanova ne mogu biti kockarnice, a mi u po Sarajeva (Kobilja Glava) imamo kockarnicu uz samu džamiju. Kako je to moguće“, zapitao se reisu-l-ulema.

On je pozvao sve ljude u BiH i Srbe i Hrvate i Bošnjake i muslimane i pravoslavce, i katolike da se zajednički odupru pošasti kocke.

„Naši ljudi zarade kakve -takve plaće, a onda ih preko noći tamo ostave, pa počnu kukati kako nemaju čime hraniti porodicu, djecu izdržavati. To je sramotno. To je nemoralno. Moramo podiži glas i reći da to nije uredu. Nadam se da će nas ćuti i oni koji bi trebali to čuti i da će pooštiri mjere. Jer je to razaranje društva. Tako razaramo vlastito društvo, radi profita malog broja ljudi. Milione uzimaju od naših ljudi, pa im djeca gladuju i nemaju za teku i za patike. Moramo kazati da našem društvu nije prijetnja samo terorizam. I to uništava ovo društvo, možda još podmuklije i gore“, prokomentirao je reisu-l-ulema.

Muftija Dedović: Važna nam je podrška viših instanci

Muftija mostarski Salem ef. Dedović također je naglasio važnost očuvanja i afirmacije nacionalnih političkih, kulturnih, vjerskih, kulturnih i jezičkih prava Bošnjaka na području  Hrcegovine.

„Jako je važno da se ovaj susret dogodio pogotovo što znamo da će se u Mostaru u narednom periodu rješavati krupna politička pitanja.   Podrška viših instanci i hijerarhija u ovom segmentu je bitna, ne samo za Mostar već i na širem području Hercegovine. To pitanje posjvešćujemo našim političkim predstavnicima. Ovo je dobra prilika da ponovo podcrtanom važnost takve svijesti. Ovaj prostor je u nezavidnoj situaciji. Mi nismo pesimisti i dosada smo pokazali svoju odlučnost odvažnost, ali nam je od velikog značaja podrška hijerarhija koje razumiju posebnosti svakog mjesta na području Mostarskog muftijstva koje je heterogeno, specifično i razuđeno“, ocijenio je muftija Dedović.

Na kraju je ponovio kako je Islamska zajednica kontinuirano otvorena za dijalog koji razvija u svakoj prilici koja joj se ukaže. „Imamo divne primjere naših imama koji razvijaju međureligijski dijalog i pružamo ruku razumijevanja, ali  isto tako s druge strane očekujemo da će biti poštenog pristupa kada je u pitanju realizacija temeljnih nacionalnih i vjerskih prava“, zaključio je muftija Dedović.

(preporod)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB