Logo
Print this page

Prezentacija o dokumentovanju logora/mjesta zatočenja u BiH 1992.-1995.

, Published in BiH

Prezentacija projekta Mapiranje logora/mjesta zatočenja u BiH 1992-1995. najavljena je za danas na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ujedno će predstavnici Koalicije za REKOM predstaviti rezultate istraživanja o žrtvama i okolnostima smrti ljudi stradalih usljed ratova na teritoriji nekadašnje SFRJ.

Dosad su na web-stranici (tranzicijska-pravda.org) postavljeni podaci o 250 dokumentovanih logora i drugih mjesta zatočenja, a do kraja godine će biti više od 350 završenih profila.

Na prezentaciji će govoriti: Dženana Karup Druško (Sarajevo), Nataša Kandić (Beograd) i Slaven Rašković (Zagreb).

Cilj dokumentovanja ratnih žrtava i zatočeničkih objekata je da doprinese osnivanju zvanične regionalne komisije za ustanovljenje činjenica o ratnim zločinima čiji bi mandat bio da popiše sve ratne žrtve, ustanovi okolnosti smrti, sačini registar svih zatočeničkih objekata i dokumentira slučajeve torture, ubistava i drugih teških kršenja ljudskih prava zatočenika.

Na taj način nevladine organizacije - Udruženje za tranzicijsku pravdu, odgovornost i sjećanje u BiH (TPOS), Centar za demokratiju i tranzicionu  pravdu (CDTP), Fond za humanitarno pravo (FHP), Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK) i Documenta, okupljene u Koaliciji za REKOM, iskazuju spremnost da doprinesu znanju i pamćenju o tome šta se dogodilo u prošlosti i pomognu državama da ispune njihovu istorijsku obavezu prema žrtvama - javno priznanje o svakoj pojedinačnoj žrtvi kao garancija neponavljanja zločina.

To je do sada najobuhvatniji projekat mapiranja svih zatočeničkih objekata/logora koji su postojali u BiH od 1992. do 1995. godine, ističu realizatori projekta.

Nikad niko nije uradio ni sveobuhvatan popis logora i mjesta zatočenja niti je bilo pokušaja ozbiljnijeg dokumentovanja, osim što udruženja bivših logoraša u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru imaju vlastite podatke.

Cilj projekta je dokumentovanje svih logora i mjesta zatočenja koji su postojali u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine i gdje su zatvarani i zlostavljani civili i vojnici. Ovakvim istraživanjem se smanjuje i mogućnost manipulisanja činjenicama, navode realizatori projekta.

Projekt podržavaju Evropska komisija, švedski CRD, američki NED i Fondacija RFB.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB