Logo
Print this page

Reisu-l-ulema: Nećemo dozvoliti da nas drugi uče islamu

, Published in BiH Featured

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazović, susreo se u srijedu, 9.12. 2015.god. u Tuzli, sa svim imamima, glavnim imamima i predsjednicima medžlisa sa područja Muftijstva tuzlanskog.

Susretu su prisustvovali zamjenik Reisu-l-uleme, članovi Rijaseta, Muftija tuzlanski i njegovi pomoćnici, te direktori ustanova na ovome području.

Uvodno obraćanje imao je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ Nusret-ef. Abdibegović, a Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, načinio je pregled stanja vjerskog života i rada Islamske zajednice na ovome području.

Reisu-l-ulema, Husein-ef- Kavazović, je imamima izložio osnovne aktivnosti u Zajednici, poslove koji su realizirani, ali i planove za naredni period. Istakao je da je jako važno da se sačuvaju džemati u RS.

Naglašena je odlučnost u Islamskoj zajednici da se sačuva naše tradicionalno učenje islama na ovim prostorima a Reisu-l-ulema je pozvao sve one koji smatraju da možda treba drugačije tumačiti islam, da je IZ otvorena za razgovore sa svima, ali da svi oni trebaju znati da je IZ domaćin u ovoj zemlji i da će ostati na pravcu Ehli sunneta vel-džema’ata i hanefijske tradicije koja je ovdje stoljećima prisutna.

„Nije dobro da nas, pored naših škola, medresa, fakulteta i naše uleme drugi uče islamu. To nećemo dozvoliti.“ - kazao je reis Kavazović.

Na pitanje da li naši imami imaju problema sa osobama koje na drugačiji način zagovaraju islam Reisu-l-ulema je kazao da u suštini nemaju, ali se čini da je za državu Islamska zajednica narodna zajednica, a da država ima svoji zajednicu.

„Ti koji se odvajaju registriraju se u sudovima, a ne u Islamskoj zajednici. Treba vidjeti ko im i iz kojeg motiva daje dozvolu da rade. Zaista, ponekad, ne razumijem državu. Mi u IZ, da bismo otvorili neku džamiju, moramo od države tražiti dozvolu. Vjerovatno se oni registriraju kao udruženja.“ – rekao je reis Kavazović ističući da je Zajednička izjava o osudi terorizma naišla na dobar odjek.

Kroz diskusije, koje su uslijedile nakon obraćanja Reisul-uleme, imami su imali priliku da od direktora Uprava Rijaseta dobiju odgovore na pitanja koja se tiču njihovih poslova koje obavljaju.

A.Đ.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB